Bij elke nieuwe versie van programma’s zoals Microsoft Office en LibreOffice is het zover: een lijst met nieuwe opties en functies die ons over de streep moeten trekken om te upgraden.

Door: Dennis Gandasoebrata

Als je veel schrijft en een programma zoals Word gebruikt, zal je opvallen hoeveel functies het pakket biedt die je in de praktijk niet gebruikt. De makers van FocusWriter maakten een programma dat opsmuk weglaat, zodat je je volledig op het schrijven kunt concentreren. Eigenlijk bestaat het programma uit niet meer dan een venster dat ruimte biedt voor je teksten. Tijdens het schrijven wordt de gebruikersinterface automatisch verborgen. Ook kun je timers instellen. Deze houden je dagelijkse voortgang bij en laten je een dagelijks schrijfquotum opzetten.
focuswriter

De software slaat bestanden op in het TXT-, RTF- en ODT-formaat. Je kunt kiezen uit standaardthema’s voor het uiterlijk van het programmavenster tijdens het schrijven, of zelf een eigen thema maken. Je kunt onder andere fonttype, -kleur en achtergrond aanpassen. Prettig is dat de software beschikbaar is voor verschillende platformen, waaronder Windows, Apple en Linux. Je mag het programma gratis gebruiken, al wordt van tevreden gebruikers een kleine donatie op prijs gesteld.


Product: FocusWriter (https://gottcode.org/focuswriter)

3 en half sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* lege gebruikersomgeving
* mogelijkheid om schrijfquotum op te geven
* ondersteuning voor meerdere platformen
Minpunten:
* niet mogelijk om standaard in Word-formaat op te slaan