Benieuwd naar een gedetailleerd overzicht van de onderdelen in de computer? Het programma Speccy geeft aan uit welke componenten het systeem is opgebouwd en verzamelt realtime gegevens van de individuele onderdelen.

Door: Dennis Gandasoebrata

Het venster is opgebouwd uit twee delen. Links vind je een overzicht van de hardwareonderdelen, zoals processor, intern geheugen en harde schijf. Het rechtergedeelte van het venster geeft de bijbehorende details weer.

speccy
Via Speccy kun je ook een snapshot maken van het systeem. Hierbij wordt een momentopname van de machine gemaakt; handig als je bijvoorbeeld een onderdeel wilt vervangen en de oorspronkelijke situatie wilt vastleggen. Bovendien kun je de scanresultaten opslaan in een XML-bestand (bijvoorbeeld om in een ander programma te verwerken) en als tekstbestand.

Speccy is vooral interessant voor wie vaak sleutelt aan zijn of haar machine of wanneer je de computer verkoopt en behoefte hebt aan een totaaloverzicht van alle componenten. Er zijn twee versies beschikbaar: de gratis variant en de Professional-editie. Grootste verschil tussen beide versies is de automatische updates van de Professional-versie en de ondersteuning. Wat ons betreft volstaat de gratis versie.


Product: Speccy (www.ccleaner.com/speccy)

4 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* centraal overzicht van alle systeemcomponenten
* snapshots die een deelbaar overzicht van het systeem maken
Minpunten:
* probeert tijdens installatie CCleaner mee te installeren