Pdf is een populair bestandsformaat: we kennen allemaal Adobe Acrobat Reader en soms ook gratis pdf-programma’s.

Door: Aad Munsterman, Rob Hoogland en Rob Coenraads

Deze beperken zich tot lezen of beperkte mogelijkheden om aanpassingen te doen aan het pdf-bestand. Wil je uitgebreide mogelijkheden, dan ben je aangewezen op betaalde versies. Adobe Acrobat Pro is stevig geprijsd, de Nuance Power PDF-producten liggen daar ver onder. Deze beperken zich tot lezen of beperkte mogelijkheden om aanpassingen te doen aan het pdf-bestand. Wil je uitgebreide mogelijkheden, dan ben je aangewezen op betaalde versies. Adobe Acrobat Pro is stevig geprijsd, de Nuance Power PDF-producten liggen daar ver onder. 

In Nuance Power PDF 2.1 Standard en Advanced zijn de documentbehandelingsfuncties gelijk, maar de Advanced-versie is bedoeld voor de zakelijke markt. Daarin vind je aanvullende functies voor koppelingen met populaire documentbeheersystemen, samenwerken, beveiliging en dergelijke. In de door ons geteste Advanced-versie heb je een drietal applicaties in het startmenu: Power PDF Advanced, Convert-assistant en Create-assistant. De geboden functionaliteit is erg veelzijdig. 

Samengevat kun je pdf-bestanden creëren van nagenoeg elk document, evenals van jpg-bestanden. De Create-assistant werkt in Batch-mode en wordt gebruikt voor het selecteren van meerdere documenten als input en één of meerdere pdf’s, met een geselecteerde kwaliteitsnorm en opties, als output. De Convert-assistant werkt andersom, dus van pdf naar Word, Excel, jpg, etc. Met Optical Character Recognition (OCR) kun je (ook via een scanner ingelezen) bestanden omzetten in tekst. De pdf-bestanden kun je op diverse manieren bewerken: doorzoekbaar maken, catalogus toevoegen, teksten en foto’s wijzigen, kant- en handtekeningen toevoegen en het versleutelen van het bestand. Ook kun je via Dragon Notes gedicteerde tekst als notitie toevoegen. De kwaliteit van het creëren is prima en de conversie werkt redelijk snel en verrassend goed. 

Al met al veel functionaliteiten die je zelf kunt ervaren via de gratis probeerversie.


Product: Nuance Power PDF 2 Advanced

4 en half sterren

Prijs:
* Nuance Power PDF 2 Standard € 99,-,
* Nuance Power PDF 2 Advanced € 169,- (Enterprise licenties beschikbaar)
Pluspunten:
* veel functionaliteit
* uitstekende prijs/prestatie verhouding
Minpunten:
* bij de conversie is altijd wel optimalisatie mogelijk
* hoeveelheid functies maakt het gebruik wat lastig