De Nextbase 112G is met nog geen vijf tientjes spotgoedkoop. Hoe bevalt deze betaalbare dashcam in de praktijk?

Door: Maikel Dijkhuizen

Een dashcam registreert alles wat er voor je op de weg gebeurt. Kortom, een nuttig hulpmiddel voor het geval je bij calamiteiten bewijs moet overleggen aan de verzekering. De 112G is het instapmodel van de Britse fabrikant Nextbase. Met dit product spendeer je niet onnodig veel geld aan allerlei geavanceerde functies, terwijl je evengoed met een geruststellender gevoel de weg op gaat.

COMPACTE CAMERA

De kunststof behuizing van deze dashcam heeft wel iets weg van een webcam, met het verschil dat de achterzijde een kleurendisplay bevat. Dit lcd-scherm met een diameter van zo’n vijf centimeter is weliswaar niet erg groot, maar je kunt wel het te filmen wegdek goed zien. Nextbase levert een magnetisch kliksysteem mee, waarmee je de camera eenvoudig aan de vooruit bevestigt. Ondanks de kleine zuignap blijft de dashcam met behulp van de vergrendelingshendel stevig op de ruit zitten. Aan de hand van een schuifmechanisme ontkoppel je de camera desgewenst gemakkelijk van de houder. Voor de stroomvoorziening doe je een beroep op een nogal lange kabel met aanstekerplug. Je gebruikt de 112G dus net zo gemakkelijk voor de achteruit.

EERSTE BEGIN

De 112G bewaart alle opgenomen beelden op een micro-sd-kaart van maximaal 32 GB. Nextbase adviseert je overigens om het geheugenkaartje eerst even te formatteren. Zodra je de dashcam inschakelt, druk je op de rode knop om de autorit op te nemen. De camera maakt continu videobestanden van drie minuten aan, waarbij het automatisch de oudste bestanden overschrijft. Gebeurt er iets vreemds op de weg wat je later nog eens terug wilt zien? Druk op de knop met het uitroeptekentje om het bewuste fragment definitief op te slaan. Dit videobestand is daarmee beveiligd tegen overschrijven. Overigens detecteert een speciale sensor een onverhoopte botsing, waarna de 112G de bijbehorende opname veiligstelt.

BEELDKWALITEITNextbase 112G 01a

Hoewel het full hd-logo op de productdoos doet vermoeden dat deze dashcam full hd-opnamen maakt, blijkt dat een misvatting. De maximale resolutie bedraagt namelijk 1280 × 720 pixels. Overigens is de beeldkwaliteit voor louter dashcam-gebruik prima. Andere voertuigen, verkeersborden en het wegdek zijn bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar. De resolutie is hoog genoeg om eventuele calamiteiten goed vast te leggen, maar van haarscherpe opnamen met felle kleuren is logischerwijs geen sprake.  Daar is de aanschafprijs dan ook niet naar. Houd verder rekening met de relatief beperkte beeldhoek van 120 graden, terwijl duurdere producten doorgaans een beeldhoek van 140 graden ondersteunen. Desondanks filmt de 112G ook moeiteloos het verkeer op andere rijstroken, mits je het apparaatje op de juiste plek positioneert.  

CONFIGURATIE

Je verandert de standaardinstellingen door even in het menu te snuffelen. Vanwege het ontbreken van een aanraakscherm is het wel even zoeken naar de juiste bediening. Gelukkig went het menu snel. Je past bijvoorbeeld de videolengte aan en wijzigt de taal naar het Nederlands. Verder activeer je desgewenst een microfoon, zodat de dashcam ook geluid vastlegt. Gesprekken in de auto zijn daarmee duidelijk verstaanbaar. Je schakelt binnen het menu bovendien de zogeheten parkeermodus in, waarbij de camera na bewegingsdetectie direct een beveiligde opname maakt. Een belangrijke functie aangezien veel schade plaatsvindt op afgelegen parkeerplaatsen. Via de Mode-knop gebruik je de 112G eventueel ook om foto’s te maken, maar de beeldkwaliteit is hiervan nogal korrelig.

VIDEO’S TERUGKIJKEN

Gemaakte opnamen kijk je direct terug op het lcd-scherm, al is het formaat hiervoor wel erg klein. Dankzij de ingebouwde lithium-accu hoef je de 112G hiervoor niet per se aan te sluiten op een voedingsbron. Deze batterij heeft een capaciteit van 230 mAh en biedt een kijktijd van ongeveer dertig minuten. Via de meegeleverde usb-kabel hevel je de videobestanden eenvoudig over naar de pc, zodat je de beelden op een groot scherm kunt terugzien. Houd er rekening mee dat de videobestanden relatief veel opslagcapaciteit in beslag nemen. Op een micro-sd-kaart van 32 GB kun je drie uur videomateriaal opslaan. Tot slot heeft de 112G ook een video-uitgang voor aansluiting op een televisie, maar Nextbase levert de benodigde videokabel jammer genoeg niet mee.

CONCLUSIE

De 112G is een prima oplossing voor wie een betaalbare dashcam zonder allerlei extra poespas wenst. Dit Nextbase-product doet wat het moet doen en dat is verkeersbeelden in acceptabele kwaliteit vastleggen. Dankzij de gedetailleerde Nederlandstalige handleiding  is de configuratie zo gepiept. Bedenk wel dat er geen gps-sensor is ingebouwd, waardoor deze dashcam niet de snelheid en locatie registreert. Verder ontbreekt er een wifi-module voor het draadloos overzetten van videobestanden.


Product: Nextbase 112G

4 sterren

Prijs: € 49,-
Pluspunten:
* Goedkoop
* Gebruiksvriendelijk
* Stevige raammontage
* Acceptabele beeldkwaliteit
Minpunten:
* Klein display
* Relatief beperkte beeldhoek