De Google Wifi-router heeft de omvang van een dubbele rookmelder en is alleen verkrijgbaar of in een set van drie. Hij vervangt het onderdeel router van je modem/router van de provider.

Door: Aad Munsterman, Bert van Dijk en Rob Coenraadsgoogle wifi 6546 010

Je koppelt één van de units aan de 1Gbps LAN-poort van de modem/router van de provider en plaatst vervolgens op elke verdieping/locatie een andere eenheid. De apparaten communiceren onderling (mesh) en sturen de datagegevens door. Optioneel kun je ze ook onderling koppelen op basis van 1Gbps met een RJ45 UTP-kabel.

Technisch biedt Google Wifi voor elke unit het volgende: 1200 AC router (max. 2*433 Mbps ac + 300 Mbps b/g/n) voor gelijktijdig gebruik van de 2,4- en 5GHz-banden. Dankzij TX Beamforcing wordt het wifisignaal via de meest optimale antenne gestraald naar het station dat om communicatie vraagt. De unit heeft twee RJ45-poorten waarvan er 1 geconfigureerd kan worden als WAN-poort als een bekabelde backbone gewenst is. De apparaten worden via een adapter met usb-c-aansluiting op het stroomnet aangesloten en de simpele installatie kan alleen via een smartphone-app.

De praktijktest in een woning met betonnen vloeren levert goede wifiresultaten op: op alle verdiepingen is ruim voldoende bereik en optimale bandbreedte op zowel de 2,4- als 5GHz-band. Google meldt dat er niets met betrekking tot privacy gerelateerde data wordt gerapporteerd. Qua technische data en functionele instellingen wordt gebruikgemaakt van een Google Cloudservice.

Voor gevorderde computergebruikers is er een GaleForce-project om de Google Wifi router aan eigen wensen aan te passen.


Product:  Google Wifi 3-pack

4 sterren

Prijs: € 349,- voor 3-pack, € 139,- per stuk
Pluspunten:
* mooie vormgeving
* eenvoudige installatie
* technisch leuk concept voor optimale wifi
Minpunten: 
* minder functies/rapportages dan een standaard modem/router
* werkt bij gebruik van meerdere units alleen als router
* prijs aan de hoge kant