Tijdens de start van de machine wordt een flinke hoeveelheid programma’s, ook achtergrondtaken, automatisch geopend. AutoRuns brengt alle opstartitems van de machine in kaart.

Ook achtergrondtaken worden vaak bij de start geladen. Als je hierover meer controle wilt, loop je binnen de standaardmogelijkheden van Windows al vlot tegen beperkingen aan. AutoRuns brengt alle opstartitems van de machine in kaart. Het programma is opgebouwd uit een aantal tabbladen, die elk een gebied vertegenwoordigen en een overzicht bevatten van programma’s die tijdens deze start worden geladen. Wij kiezen echter al gauw voor de tab Everything, om te voorkomen dat we items over het hoofd zien.

autoruns

Uitschakelen

Kom je tot de conclusie dat een opstartitem overbodig is, dan haal je simpelweg het vinkje weg om het item niet meer te laden. Met de ingebouwde zoekfunctie kun je relatief snel items terugvinden. Op zoekvlak kun je aangeven welk type opstartitems moet worden meegenomen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om officiële Microsoft-services nooit in de scan mee te nemen. We vinden het jammer dat je geen profielen kunt aanmaken, waartussen je snel kunt schakelen of per gebruikerssessie een specifiek profiel kunt maken waarmee je de computer configureert voor die specifieke taak.

Product: AutoRuns
Website: https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/autoruns

4 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* Opstartitems overzichtelijk ingedeeld per categorie
* Specifieke opstartitems te verbergen
Minpunten:
* Gericht op de gevorderde gebruiker die de functie per opstartitem kan inschatten