Apple heeft dit jaar drie nieuwe iPhones uitgebracht en omdat veel oudere iPhones nu goedkoper worden, wordt de keuze voor een nieuwe iPhone steeds lastiger. Hoe kies je de iPhone die bij jou past?

Door: Bert van Dijk

Veel mensen vinden iPhones duur, maar ze gaan vaak ook lang mee en blijven lang veilig door regelmatige upgrades. En door de vaak hogere inruilwaarde kunnen iPhones uiteindelijk zelfs goedkoper zijn dan een Android-telefoon met een vergelijkbare bouwkwaliteit. De iPhone X is niet veel groter dan de iPhone 8, maar het scherm is wel bijna net zo groot als dat van de veel grotere iPhone 8 plus.

De iPhone X is een spannende verschijning tussen de iPhone 8 en 8 plusDe iPhone X is een spannende verschijning tussen de iPhone 8 en 8 plus

iPhone X of goedkopere versie?
Alle nieuwe iPhones hebben dezelfde snelle A11 Bionic-processor die de concurrentie ver achter zich laat. Vanaf € 809 koop je de iPhone 8 met 64 GB. Voor € 120 extra koop je de iPhone 8 plus met een groter HD-scherm en een dubbele camera aan de achterzijde. Voor € 350 extra krijg je met de iPhone X een totaal vernieuwde iPhone met de beste fotocamera en het beste smartphone-scherm. De iPhone X is de eerste iPhone met een OLED HDR-scherm. Door de smalle randen en de glazen achterkant is de kans op valschade echter veel groter dan bij de vorige iPhones. Voor een nieuw OLED-scherm betaal je € 320 en bij nog meer schade ben je opeens € 611 armer. Voor dat laatste bedrag kun je bijna een nieuwe iPhone 7 kopen. Koop dus vooral een hoesje met een goede valbescherming. De iPhone X is leverbaar in spacegrey of zilver met een glimmend stalen rand. Op die laatste zul je eerder krasjes zien dan op de donkerdere spacegrey-uitvoering.

Door de glazen achterkant kun je de nieuwe iPhones ook draadloos opladen met elke Qi-gecertificeerde oplader. Apple komt binnenkort met de AirPower, waarmee je tegelijkertijd meerdere iPhones kunt opladen, een Apple Watch en je draadloze Airpod-oortjes.

Iphone 2
Drie apparaten tegelijk draadloos opladen met Apples AirPower

Een heel voordelig alternatief met een wat kleiner scherm, is de iPhone SE. Dit is een krachtig toestel met dezelfde snelheid en camera als de iPhone 6s waarmee je in 4K-kwaliteit kunt filmen. Met abonnement kost dit toestel vaak minder dan € 250, waardoor je toestellening niet bij de BKR wordt geregistreerd. Ten opzichte van de iPhone X bespaar je met de iPhone SE maar liefst € 900, waar je een heel mooie 10,5-inch iPad Pro voor kunt kopen.

Face ID: voor- en nadelen
De iPhone X heeft geen homeknop meer waarmee je met je vingerafdruk kunt inloggen. In plaats daarvan log je in via Face ID, met je gezicht. Vanuit de zwarte uitsparing in het scherm ziet het toestel na optillen of aantikken dat je naar het toestel kijkt en projecteert het 30.000 infrarode puntjes op je gezicht. Door de onderlinge afstanden van die puntjes te meten, ziet de iPhone X de 3D-vorm van je gezicht.

iphone 3
De zwarte nok van de iPhone X bevat veel nieuwe techniek voor Face ID

Het instellen van Face ID gaat veel soepeler dan het scannen van je vingers bij Touch ID. Ook bij het inloggen werkt Face ID verrassend goed, maar na het afzetten van mijn bril moest ik toch meerdere keren inloggen met de inlogcode. Bij iedere inlog moet je voor of na het scannen van je gezicht een veegbeweging omhoog maken om onbedoeld meekijken op je iPhone te voorkomen. Als extra beveiliging is Face ID alleen niet genoeg om iets te kopen, maar moet je ook de zijknop nog twee keer indrukken. Die actie was nog niet altijd even duidelijk. Voor het kopen en betalen werkt Touch ID dan toch net iets gemakkelijker en daarmee kunnen bovendien meerdere personen inloggen indien je vingers van meerdere personen inscant op je iPhone. Ook moeten apps die nu werken met Touch ID iets aangepast worden voordat Face ID met die apps kan werken. Je kunt dus zeker in het begin apps tegenkomen die alleen Touch ID ondersteunen, waardoor je op de iPhone X alles zelf moet invoeren.

De gezichtsherkenning werkt niet goed bij jonge kinderen en eeneiige tweelingen. Ook werkt Face ID alleen in portretstand met de zwarte uitsparing naar boven. Heel leuk is dat de iPhone X het ook ziet als je ogen open zijn en je zo automatisch weksignalen zachter kunt zetten. Erg populair zijn de bewegende animoji-gezichtjes in de berichten-app. Veel gebruikers maken daarmee heel creatieve karaokefilmpjes. De iPhone X registreert nauwkeurig 50 verschillende (spier)bewegingen en vertaalt ze naar een van de 12 leuke animoji-poppetjes. Zoek maar eens op op Youtube naar animoji karaoke en je komt de leukste playbackfilmpjes tegen.

Product: iPhone X

4 sterren

Prijs: € 1159,-
Pluspunten:
* Beste scherm
* Beste fotocamera
* Inloggen met je gezicht
Minpunten:
* Grotere kans op valschade
* Hoge reparatiekosten
* Afwijkende bediening