Heb je een computer waarop Windows 10 door de fabrikant is voorgeïnstalleerd, maar wil je zelf een schone installatie uitvoeren? Met de Media Creation Tool van Microsoft kun je op basis van een ISO-bestand een ‘installatieschijf’ van Windows maken.

Door: Dennis Gandasoebrata

Het programma haalt automatisch het vereiste ISO-bestand binnen zonder dat je een productsleutel hoeft op te geven. Zodra je de Media Creation Tool opent, vraagt het welke actie je wilt uitvoeren. Kies voor Create installation media for another pc. In de meeste gevallen kies je er nu voor om een opstartbare USB-schijf te maken, waarmee je Windows kunt installeren. De bestanden worden gedownload en de schijf wordt gemaakt.

Virtuele machines
Het gratis programma is ook handig als je vaak werkt met virtuele machines. Kies je niet voor een USB-stick, maar voor een ISO-bestand, dan kun je het bestand vervolgens gebruiken als basis voor de virtuele machine. Je wijst dan dit ISO-bestand aan als installatiebron voor je virtuele machine. Ook kun je met de Media Creation Tool een opstartbare dvd maken, al zal deze optie ondertussen steeds minder worden gekozen.

Product: Windows Media Creation Tool
Website: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

3 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* Direct een opstartbare USB-stick
* Handig als basis voor virtuele machines
Minpunten: -