Op NAS-gebied heeft Synology een naam hoog te houden, lukt dat ook met de nieuwe DS718+?

Door: Aad Munsterman

Synology introduceert elk jaar nieuwe NAS’sen, waarbij de laatste twee cijfers van het typenummer het modeljaar aangeven en de getallen daarvoor het maximaal aantal schijven dat wordt ondersteund. Bij de door ons geteste DS718+ staat bovendien een plusteken en dat staat voor extra faciliteiten die de unit biedt. In dit geval betreft het extra krachtige verwerking voor intensieve belasting, zoals 2-kanaals real-time 4K videotranscodering: het omzetten naar een ander videobestandsformaat.

De DS718+, opvolger van de DS716+II, wordt met twee slots voor harde schijven geleverd; in een externe uitbreidingsmodule DX517 kunnen vijf extra HD’s worden opgenomen. De maximale capaciteit per schijf is nu 12 TB. In de praktijk zal vanwege de prijs/prestatieverhouding een kleinere opslagcapaciteit worden gebruikt. Bij Raid 1 c.q. mirroring van twee schijven blijft netto minder dan de helft over.

Het DSM-besturingssysteem is bij alle Synology NAS-systemen hetzelfde, het verschil wordt dus gemaakt door de hardware. De DS718+ beschikt over extra krachtige hardware, waaronder een nieuwe 64-bit quadcore-processor met een AES-NI hardware encryption engine en 2GB (max. 6GB) geheugen. Verder beschikt deze NAS over drie USB3- en twee LAN-aansluitingen, en een eSATA-aansluiting voor de uitbreidingsmodule.
De NAS gebruikt het BTRFS-bestandsysteem. Hiermee wordt een verhoogde beschikbaarheid verkregen door automatische foutendetectie, inclusief herstel. Herstel terug in tijd is ook mogelijk, doordat snapshots gemaakt kunnen worden van geselecteerde mappen.

De installatie is zeer eenvoudig. Na installatie van de schijven, conform de Quick Installation Guide, roep je via een browser “diskstation:5000” aan. Met behulp van de instructies op het scherm installeer je DSM en kan de rest worden geconfigureerd. Met een QuickConnect ID wordt een remote koppeling gerealiseerd, zonder dat configuratiewijzigingen aan de router nodig zijn. Alternatief is het gebruik van Port-forwarding. Standaardapps zijn File Station, Universal Search en USB Copy. De set aanbevolen apps voor een thuisomgeving bevat onder andere Download Station, Video Station, Cloud Station en DLNA Mediaserver die samenwerken met gelijknamige DS-apps op een Android- of iOS-smartphone/tablet. Daarnaast zijn er nog vele andere apps beschikbaar.

De 64KB sequentiële lees- en schrijfsnelheden bedragen, volgens Synology, bij Raid 1 maximaal 226 MB/s voor lezen en 188 MB/s bij schrijven, bij gebruik van actieve Link aggregatie (dubbele LAN). We testen de unit met 4K UHD-films (H.265/H.264) voor weergave op een telefoon en tablet met de DS Video-app. Conform de specificaties zien we dat de UHD-beelden, met transcodering tot 30 fps, zonder interrupties worden afgespeeld. Al met al een geweldige NAS.

Product: Synology DS718+PCA sterren 5 297

5 sterren

Prijs:
* Adviesprijs: € 460,- (exclusief HD’s);
* Prijsindicatie NAS-schijf 4TB: €149
Pluspunten:
* Uitstekende prestaties
* Professionele features
Minpunten:
* Niet goedkoop