Naast op GSM-gebaseerde alarmsystemen heeft Blaupunkt ook systemen die gebruikmaken van het IP-netwerk (LAN).

Door: Aad Munsterman

Van laatstgenoemde is de basisunit van de Q3200 uitgevoerd met een RJ45-plug, voor wifigebruik is een RJ45 naar wificonvertor nodig. Als Starterset wordt hij geleverd met een Q-Hub basisunit met ingebouwde sirene (95dB), afstandsbediening, bewegingssensor met PIR-camera en een magneetcontact. De installatie is supereenvoudig: de meegeleverde componenten zijn al verbonden. De bediening vindt plaats via de Secure4Home app (iOS, Android) of via een pc middels een browser. De stroomvoorziening loopt via netstroom of ingebouwde accu (15 uur). Uitbreiding is onder andere mogelijk met bewegingsmelders, magneetcontacten, sirene, hitte/rookmelders, IP-webcams, NFC-tag, afstandsbediening en een bedieningspaneel. Alle sensoren, maximaal 40, werken op batterijen en via draadloze communicatie (868MHz), zodat kabeltrekken niet nodig is. De componenten zijn voorzien van sabotagedetectie.

De alarmmeldingen zijn te ontvangen via e-mail, geluidsalarm en smartphone-app. Bij detectie door een bewegingssensor worden direct 3 foto's gemaakt en doorgestuurd. Een foto kan ook via de app worden opgevraagd en via de app/mail verstuurd. Commando's aan de basisunit worden via spraak bevestigd.
De IP-verbinding is minder betrouwbaar dan een GSM-verbinding, omdat bij het losnemen van de RJ45-kabel er geen communicatie mogelijk is. Indien een ongewenst persoon dit doet, krijgt de gebruiker een melding vanuit de server dat hij het paneel niet meer kan vinden. Livebeelden zijn altijd gratis te zien.

De menustructuur is even zoeken en wennen en kan dus gebruikersvriendelijker. Dit semiprofessionele systeem biedt kwaliteit en is betrouwbaar, maar is niet goedkoop (de prijs kost een ster in de beoordeling), evenals de uitbreidingen. De Q3200-apparatuur is compatibel met ZigBee Home Automation 1.2 protocol.

Product: Blaupunkt Q3200 Smart Home IP Alarm Set 7830

4 sterren

Prijs: € 459,-
Pluspunten:
* prima doe-het-zelf-systeem
* screenshot bij alarm
Minpunten:
* bediening kan gebruikersvriendelijker
* prijzig product