Western Digital komt met My Cloud Home oftewel een cloud-oplossing voor thuis..

Door: Aad Munsterman

Hiermee kun je bestanden in je privécloud op één plek opslaan en je hebt geen abonnement nodig bij een Internet Cloud provider. Er zijn twee productvarianten: een Single- (2 tot 8 TB) en Duo-uitvoering (4 tot 16 TB). Bij de Duo zijn twee WD-schijven aanwezig waarbij de tweede een back-up is van de eerste (Raid 1, mirror of spiegeling). Via twee USB3.0-aansluitingen kunnen externe bestanden geïmporteerd worden. Met de My Cloud Home apps voor Windows, Mac, IOS en Android of een My Cloud weblink krijg je toegang tot je bestanden, zelfs buiten je lokale netwerk. Hiervoor hoef je geen wijzigingen aan je router aan te brengen; wil je direct via je router communiceren, dan is UPnP Port-Forward-mode ook beschikbaar.

De installatie is heel eenvoudig en voor meerdere gebruikers/gezinsleden kan een account worden aangemaakt, die daarbij elk een eigen aparte opslagsilo krijgen. Integrale back-upservices zijn beschikbaar voor de foto’s en video’s van je telefoon/tablet en voor alle pc’s en Mac’s in je netwerk. Aanvullend te activeren diensten zijn het synchroniseren van directories (à la Dropbox), importeren van foto’s van sociale media en Cloud en netwerkimport c.q. migratie vanaf een ander My Cloud-apparaat.
Op een pc/Mac kun je de opgeslagen bestanden bekijken, bewerken en afspelen. Bij de telefoon/tablet is dat afhankelijk van de bestandsextensie, en dus bestandstype, of dat mogelijk is. Voor het afspelen van multimedia kan DLNA Plex Media Server op de My Cloud Home worden geïnstalleerd.

De My Cloud Home kan niet als een volwaardige nas worden gezien door ontbrekende geavanceerde beheertools en dito mogelijkheden. Aandachtspunten zijn dat er (nog) geen back-up mogelijk is naar de USB-poort en geen mogelijkheid om data te delen tussen gebruikers.

Product: Western Digital My Cloud Home Duo

4 sterren

Prijs: € 339,- (4 TB) tot € 699,- (16 TB)
Pluspunten:
* simpele installatie
* populaire functionaliteit
Minpunten:
* beperkte admin-functies
* opties tegen betaling