AVM staat erom bekend heel complete routers te leveren en een nieuwe loot aan de stam is het vlaggenschip FRITZBox! 7590, opvolger van de succesvolle 7390 en 7490.

Door: Aad Munsterman

Deze is geschikt voor ADSL/VDSL, koppeling aan extern kabel- of glasvezelmodem en LAN-koppeling. Het model ziet er nu aantrekkelijk uit dankzij de geoptimaliseerde vormgeving en de verdwenen vleugels.

Verdere opvallende verbeteringen zijn onder meer dat de DSL-aansluiting nu supervectoring gebruikt waarbij een maximale downloadsnelheid van 300 Mbit/s mogelijk wordt en dat de wificapaciteit is opgetrokken tot 1733 Mbit/s op de 5GHz-band, plus 800 Mbit/s op de 2,4GHzband. Er wordt nu bovendien ook Multi-User MIMO aangeboden met maximaal 4 parallelle 433 Mbit/s streams, waardoor de beschikbare capaciteit beter wordt benut.

Daarnaast beschikt hij over een complete telefooncentrale waarop je een diversiteit aan telefoons kunt aansluiten (analoog, ISDN, IP, draadloos DECT), een antwoordapparaat en een faxfunctie. Tevens zijn er twee USB3- en vier 1GB LAN-poorten en een WAN-poort. Op de USB3-poort kun je een usb-stick of SSD/HD aansluiten, die als DLNA-multimediacentrale of ‘NAS kan dienen, of een printer die daarbij netwerkprinter wordt. Álles werkt prima en de wifidekking in een gezinswoning is ook prima. Steeds wordt de meest optimale band gekozen: de 5GHz op dezelfde verdieping als de router en de 2,4GHz-band na twee lagen beton.

Conclusie: een toekomstzekere router met veel functionaliteit die niet alleen bij de computerhobbyist in goede aarde zal vallen.

Product: FRITZ!Box 7590PCA best getest 297

5 sterren

Prijs: € 289,-
Pluspunten:
* supercomplete router
* prima stabiele wifisnelheden
Minpunten:
* USB3 nas/multimediatoegang nogal traag