Ontdek met de app FakeOut nepnieuws en AI-afbeeldingen van WhatsApp, sociale media en meer met één klik. 

Dennis Gandasoebrata

fakeout 2

Weet je soms niet zeker of informatie klopt, dan kun je op je Android-toestel gebruik maken van FakeOut. De app helpt je met het fact checken van berichten. Je kunt een nieuwsbericht opgeven of bijvoorbeeld een tekst kopiëren en plakken, waarna de software de controle start. Ook kun je een afbeelding uploaden, als je deze bijvoorbeeld op sociale media bent tegengekomen.

Over afbeeldingen gesproken: de software controleert ook of een afbeelding door AI is gegenereerd en geeft met een score aan hoe zeker het daarvan is. De app zelf is niet verantwoordelijk voor de feitencontrole, maar maakt hiervoor gebruik van bestaande fact checkers. De makers geven aan dat ze de ClaimReview-api van Google gebruiken.

De app heeft een eenvoudige gebruikersinterface. Er is een aparte sectie waarin je veelgezochte fact checks kunt zien. Je geeft hiervoor een aantal sleutelwoorden op, waarna de app op zoek gaat naar relevante resultaten. Die resultaten worden in verkorte vorm getoond. Hierna kun je doorklikken naar het volledige verhaal en – interessanter – doorklikken naar de oorspronkelijke bron waarin het verhaal wordt weerlegd. Als de resultaten bestaan uit verschillende talen, kun je deze via een aparte knop snel naar het Engels vertalen.

 

 

Product: FakeOut (via Google Play)

 

 

4 sterren

 


Prijs: gratis
Systeemeisen: Android 7.0+
Taal: Engels