Robotstofzuigers kunnen je woning schoonhouden door ze te laten stofzuigen en/of dweilen en besparen je daarmee tijd. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een robotstofzuiger en bovendien vind je hier de drie reviews van de Dyson 360 Vis Nav, de TP-Link Tapo RV30 Plus en de Philips Homerun XU7100.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

de test


Robotstofzuigers zijn populair, met name in gezinnen met drukke werkzaamheden en huisdieren. Om de robot zijn werk optimaal te laten doen, moet de vloer zo vrij mogelijk zijn.

     
              

Testscenario

We testen drie stofzuigers in diverse prijsklassen in een standaard eengezinswoning met harde vloeren en deels vloerbedekking. We strooien broodkruimels uit en testen het resultaat.

 

  

De robotstofzuiger moet goed kunnen navigeren zonder de boel te beschadigen, vastlopen of van een trap vallen. De robot navigeert door de kamers met behulp van afstandssensoren. Hierbij wordt een camera, licht- of laserstraal gebruikt om de afstand te bepalen tot objecten en bumpsensoren voor detectie van botsingen en val-sensoren om bijvoorbeeld een trap te detecteren. De meer geavanceerde robots brengen eerst de kamers in kaart, waarbij dan via een app de etage kan worden gescheiden in kamers en een schoonmaakplan opgesteld. Daarna kan er opdracht gegeven worden voor het zuigen van één of meerdere kamers of de gehele verdieping. Gebiedsafbakening kan ook tot de mogelijkheden behoren en is handig bij convectorputten.

Varianten robotstofzuigers

De robotstofzuigers zijn in diverse varianten leverbaar zoals: alleen geschikt voor harde vloeren of ook tapijt, met of zonder in kaart brengen van verdiepingen, al dan geen leegstation en met of zonder dweilfunctie die veegt of met draaiende dweildoeken. Ze worden ingedeeld in relatief goedkope basismodellen met eenvoudige navigatie en geschikt voor kleine tot middelgrote woningen met harde vloeren. De middenklasse is geschikt voor zowel tapijt als harde vloeren voor gemiddelde tot grote huizen. Als laatste de premiumklasse met de beste zuigkracht en meest uitgebreide functies voor grote woningen.

Speciale functies

Een robotstofzuiger kan uitgerust zijn met één of meerdere van de volgende functies: geavanceerde navigatie voor efficiënte werking, automatische of selecteerbare zuigkracht voor optimaal resultaat, programmeren via een app om op gedefinieerde tijden opdrachten uit te voeren, voorzieningen om randen en hoeken te reinigen, automatisch reinigende borstelrol, een zuigactie melden met een overzicht waar de robot is geweest. Daarnaast zit er kwaliteit in de HEPA-filters waarbij de zuiglucht zonder fijnstof weer naar buiten wordt geblazen en het mechanisme waar het stof wordt opgevangen en al dan niet automatisch geleegd.

Nadelen

Een nadeel is de prijs en of er vervangende onderdelen nodig zijn zoals stoffilters en afvalzakken. Hij kan ook moeite hebben met ruimtes met veel obstakels en dan om assistentie vragen, omdat hij is vastgelopen. Ze doen hun werk ook niet geruisloos maar dit is wel afhankelijk van de geactiveerde zuigkracht. Het automatisch legen gaat altijd met veel geluid gepaard. Als laatste geldt dat de robot ook onderhoud nodig heeft, waaronder het legen van de stofbak of -zak en het schoonhouden van de sensoren en de rollers.

Dyson 360 Vis Nav

Deze premium hoge Dyson-stofzuiger, in chique blauw met rood/grijze accenten, werkt zonder of in combinatie met de MyDyson-app. Een 27cm brede rol haalt met 100.000 rpm het vuil op. Er is geen dweil- en vuilstortfunctie. Het vuil wordt opgevangen in een eenvoudig te verwijderen ronde bak en de zuiglucht wordt via een Hepa-filter 99,99% schoon afgeleverd. Het in kaart brengen van een verdieping en onderverdelen in kamers werkt goed. De zuigkracht is automatisch of instelbaar op ondergrond en werkt uitstekend. Ondanks het zijkanaal blijft er wel iets vuil achter langs randen.
Dyson 360 Vis Nav 2Afhankelijk van de modus is de zuigtijd minder dan een uur en moet dan weer 2 uur opgeladen worden, waarbij een zuigactie dus veel tijd kost. De navigatie is nogal traag en onzeker met af en toe vastlopers, omdat het lage objecten nietziet. Leuk is de opdrachtafmelding met de hoeveelheid stof die is gevonden.
Samengevat een prima zuigresultaat, met eenvoudig onderhoud, maar onstabiele navigatie en korte accuduur.

3 sterren

 

Adviesprijs: € 1.299,-

+ futuristisch met prima zuigresultaat
+ handige app

- navigatie onder de maat
- max. zuigtijd <1 uur


TP-Link
Tapo RV30 Plus

Tapo 2

De Tapo RV30 Plus van TP-Link is laaggeprijsd met zuig- en dweilfunctie en opvangeenheid en werkt met de Tapo-app. Het in kaart brengen van de vloer, indelen in kamers en opzetten van virtuele muren werkt snel en goed. De afmetingen van de zuigunit zijn 34 cm rond en 10 cm hoog. De draaiende borstel is bescheiden met een breedte van 15 cm, maar krijgt hulp van een horizontale zijborstel voor de randen. De RV30 communiceert in het Nederlands met heldere stem en gaat kordaat op de gewenste locatie af voor reiniging. Het reinigen gebeurt snel en gestructureerd: eerst de randen en daarna zigzaggend de rest. Het heeft een hekel aan losliggende kabels. De rit is zichtbaar in de app. Het schoonmaakresultaat is goed voor kleine kruimels, maar laat grotere stukken liggen. Het dweilen, direct met zuigen, gebeurt met een natte doek die achter de borstel over de vloer sleept. De zuigkracht wordt automatisch geregeld en het geluid is bescheiden. De gebruiksperiode is maximaal 3 uur. In de app is het vaak zoeken waar wat zit.

3 en half sterren

 

Adviesprijs: € 445,-

+ compleet met dweil en automatische afvalbak
+ snelle en correcte navigatie

- zuigresultaat kan beter
- app kan gebruikersvriendelijker

 

Philips Homerun XU7100

De XU7100 is de grootste van het drietal en ziet er stijlvol uit. Het is een robot met zuig- en dweilfunctie en leegstation. De unit werkt met de Homerun-app met wel wat lastig leesbare tekst. Het in kaart brengen en aanpassen van de Philips 2verdiepingen en kamers gaat snel en accuraat. Een 3D-TOF-sensor maakt het mogelijk om kleine objecten te detecteren en vermijden, zelfs in het donker. Losliggende draden en kabels worden niet gewaardeerd. Het zuigen werkt met een 17cm brede borstel met een horizontale zijborstel aan de linkerkant voor randen, waarmee de totale veegbreedte 28,5 cm wordt. Het zuigen kan op vier niveaus worden ingesteld en geeft een goed resultaat. De dweil kan op uit, slepend, roterend en Y-vorm worden ingesteld met vier vochtniveaus. Hiermee worden op een gladde vloer de laatste restjes weggehaald en dat ziet er ook strak uit. De accuduur is tot 180 minuten. Het legen gaat snel, met wel wat lawaai, in een zak voor een maand vuil. De stem van de robot is matig verstaanbaar.

4 sterren 

Adviesprijs: € 899,99, straatprijs flink lager

+ eenvoudige bediening met zuigen en dweilen
+ goed zuig- en dweilresultaat

- app kan beter
- omvangrijk apparaat