Aan de slag in de IT als computerexpert.

Kijk eens naar de beschikbare vacatures in Rotterdam. Al snel zal opvallen dat het merendeel van deze vacatures gerelateerd is aan IT, automatisering en technologie in de breedste zin van het woord. De vraag naar computerexperts is al jaren groot, maar de afgelopen periode steeds groter geworden. Het gebeurt vrijwel dagelijks, dat werkgevers een vacature plaatsen gerelateerd aan IT en computers. Het hangt samen met de automatisering van processen binnen veel organisaties. Voor die automatisering, waarbij processen voortaan worden uitgevoerd door machines, is technologische kennis een vereiste. IT’ers adviseren organisaties en zorgen voor de implementatie van de gevonden oplossing.

Programmeren op een computer in verschillende talen
Niet alleen op het gebied van automatisering is de vraag naar IT-personeel groot. Ook zijn IT’ers verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe tools. Programmeurs werken in verschillende programmeertalen aan programmatuur, wat door organisaties gebruikt wordt om bijvoorbeeld data te kunnen verwerken. Organisaties halen steeds meer data van consumenten, van concurrenten en bijvoorbeeld van hun eigen systemen binnen. Door die data aan de hand van programmatuur automatisch te laten verwerken, is het mogelijk om op basis hiervan conclusies te trekken en beslissingen te nemen. Net als automatisering, zal ook het gebruik van data bij het nemen van beslissingen steeds normaler worden de komende jaren.

Organisaties willen een webshop laten bouwen
Een derde aspect dat ertoe leidt dat de vraag naar computerexperts groot is: het toenemende aantal bedrijven met een website of webshop. Organisaties merken op dat consumenten hun aankopen steeds vaker online doen. Dit betekent dat zij enigszins verplicht worden om een webshop te bouwen, als zij mee willen gaan met de concurrentie. Overigens gaat het hierbij niet alleen om het bouwen van een webshop, maar ook om het onderhouden hiervan. Denk aan het up-to-date houden van de beveiliging van websites.

IT security experts zijn populair
Daar raken we direct een vierde punt: de groeiende vraag naar IT security experts. In de afgelopen jaren zijn steeds meer criminelen zich gaan richten op online criminaliteit. Een bekend voorbeeld is CEO-fraude, waarbij personen zich voordoen als de CEO van een organisatie en medewerkers aanzetten tot het uitvoeren van frauduleuze betalingen. Of wat te denken van ransomware? Ook dat is een steeds groter probleem aan het worden. IT security experts adviseren organisaties over de wijze waarop zij hun systemen en algehele IT-infrastructuur zodanig kunnen inrichten, dat de kans op hevige schade door dergelijke aanvallen minimaal is.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met werkzoeken.nl.

Vacature plaatsen