Talloze computergebruikers hebben Windows 95, 98 en XP gehad. Nu is het weer mogelijk om de meest recente officiële bugfixes, drivers en updates van Windows 95, 98 en XP te downloaden, via een nieuw platform.

Windows 95, 98 en XP... Zoveel mensen hebben dit als besturingssystemen op hun computers gehad en eerlijk is eerlijk, het zorgde voor een flinke verandering en verbetering. In 2011 besloot Microsoft afscheid te nemen van deze Windows-versies. Denk je echter wel eens met weemoed terug aan die oude Windows-versies of gebruik je soms nog oude programma's of hardware voor bijvoorbeeld je hobby, dan is er goed nieuws. Via het nieuwe platform Windows Update Restored zijn er, weliswaar oude, updates voor Windows 95, 98 en XP weer te downloaden, aldus dit bericht van AG Connect.

Waarschuwing
Voordat je verder leest, eerst een waarschuwing en disclaimer. Bij het gebruik van zulke oude Windows-versies moet je altijd oppassen. Weliswaar biedt het nieuwe platform de meest recente officiële bugfixes, drivers en update aan voor Windows 95, 98 en XP, maar het gaat om de updates die destijds beschikbaar waren. Je bent dus niet beschermd tegen de nieuwste (be)dreigingen en dit alles is dus voor eigen risico. Wel zou je deze versies in een virtuele machine kunnen laten draaien, waarover later meer.

Windows Update Restored
De makers van het nieuwe platform Windows Update Restored hebben min of meer een site gebouwd die je kunt vergelijken met wat Microsoft biedt met Windows Update. Dat platform is overigens niet van Microsoft zelf. Het gaat om de patches, fixes etc. die Microsoft destijds ook beschikbaar stelde, maar al langere tijd niet meer via de officiële weg te vinden waren. Hiermee kun je Windows 95, 98 en XP bijwerken met de meest recente officiële bugfixes, drivers en updates tot het moment dat de ondersteuning kwam te vervallen.
Op dit platform vind je de meest recente officiële bugfixes, drivers en updates voor Windows 95 tot en met de eerste release (RTM) van Windows XP. Let wel, dit herstelt alleen de updatesites en niet de functionaliteit van automatische updates. Dit laatste is namelijk ingebakken in het besturingssysteem en dat omleiden zou wat dieper gaande aanpassingen vereisen, aldus het bericht op AG Connect. Voor het herstellen van Microsofts updatesites hebben de ontwikkelaars die websites gedownload vanaf The Wayback Machine om vervolgens nog ontbrekende downloads op te sporen en toe te voegen.

Virtuele machine
Wil je Windows 95 of bijv. Windows 98 (Second Edition) draaien, dan kan dat op een retro-computer of je maakt gebruik van een virtuele machine op een hedendaagse computer. Die laatste is veiliger en raden we je dan ook aan als je met een van die oude versies aan de slag wilt gaan.

Microsoft Windows 95