Nederlanders investeren steeds meer in het slimmer maken van de buitenkant van hun woning. Inmiddels is er € 607 miljoen besteed aan slimme rolluiken/gordijnen, € 560 miljoen aan slimme zonwering en € 236 miljoen aan slimme garagedeuren.

Uit de vijfde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 5.200 Nederlanders, blijkt dat Nederlanders in totaal € 1,4 miljard besteedden aan de productiecategorie slimme raambekleding en garagedeuren. Dit was een jaar geleden nog € 698 miljoen. Procentueel is de groei het sterkst bij zonwering (294%), gevolgd door garagedeuren (105%) en rolluiken/gordijnen (38%). De gemiddelde besteding is het hoogst voor zonwering (€2.125), gevolgd door rolluiken/gordijnen (€1.558) en garagedeuren (€1.186).

Slechts klein deel van huizen
Ondanks de hoge omzet in deze productcategorie is slechts een klein deel van de huizen uitgerust met slimme raambekleding of garagedeuren. Voor slimme rolluiken/gordijnen is dit 5%, voor zonwering 3% en voor garagedeuren eveneens 3%. Elke subcategorie is het afgelopen jaar wel met 2% gestegen.

Verdubbeling mogelijk
Eén op de twintig consumenten zegt dat ze binnen nu en een jaar slimme rolluiken/gordijnen wil aanschaffen. De aankoopintentie van zonwering is eveneens 5%. De investeringsintentie in slimme garagedeuren ligt iets lager (3%). Opvallend is dat toekomstige kopers van slimme zonwering aanzienlijk minder willen besteden (€ 1.017) dan de huidige gemiddelde besteding van € 2.125.

De resultaten in dit bericht komen uit de vijfde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek naar de status van domotica in Nederland. In het onderzoek zijn 5.262 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Slimme rolluik en zonwering