Een smartphone-onderzoek toont aan dat batterijangst de reden is dat 1 op 3 Nederlanders pas durft te vertrekken als de smartphone 20% opgeladen is. Ook neemt de smartphone een steeds belangrijkere plaats in ons leven in, want 1 op 4 leeft liever zonder auto dan zonder smartphone.

In een onderzoek van Oneplus, uitgevoerd door Direct Research, toont aan dat een derde van de Nederlanders er geen seconde aan denkt om het huis te verlaten als hun smartphone onder de twintig procent aangeeft. Sterker nog: het gemiddelde batterijpercentage waarop mensen zich comfortabel genoeg voelen om op pad te gaan, ligt op 49 procent.

De batterij voorop
Batterijangst is een fenomeen dat voor stress en zelfs paniek kan zorgen. Als de smartphone uitvalt terwijl Nederlanders niet thuis zijn, gaat 34 procent van hen gericht op zoek naar een oplaadplek. 13 procent is op zo’n moment zelfs in staat om een nieuwe oplader te kopen. Dit bevestigt het beeld dat de smartphone voor veel mensen heel belangrijk is. Bijna driekwart van de mensen (74 procent) kijkt in de eerste plaats naar de batterij-autonomie als ze een nieuwe telefoon kopen. Dit percentage ligt veel hoger dan de camerakwaliteit (60 procent) en het geheugen (59 procent). En 20 procent zegt dat het snel leeglopen van de batterij hen het meest stoort aan hun huidige toestel.   
 Het belang dat Nederlanders – maar ook fabrikanten – aan batterijprestaties hechten, stijgt mee met het belang van de functies die we op onze smartphones installeren. Dat wordt er niet minder op: voor steeds meer dagelijkse activiteiten is onze telefoon gewoonweg onmisbaar. Deze realiteit zorgt ervoor dat 58 procent van de ondervraagde Nederlanders nooit het huis verlaat zonder de smartphone. 22 procent van de respondenten zegt daarom standaard te controleren of ze hem wel zeker bij zich hebben voordat ze de deur uitgaan. Vroeger voelde men alleen in de ene zak voor de sleutels, nu controleert men ook even de andere voor de smartphone.

Smartphone of auto?
Dat smartphones steeds belangrijker en veelzijdiger worden, maakt het leven makkelijker, maar waar ligt de grens? Drie op de tien Nederlanders spendeert inmiddels elke dag vier uur of meer op de smartphone, 27 procent gaat liever niet op vakantie zonder smartphone-navigatie en 38 procent gebruikt de telefoon voor een breed scala aan activiteiten als pinnen en het inplannen van afspraken (38 procent). 85 procent is van mening dat men te afhankelijk van de smartphone is en 42 procent vindt dit zelfs oprecht jammer.
Een nieuw dilemma illustreert hoe diep de connectie met onze smartphone wel niet is: als ondervraagden de keuze moeten maken tussen een leven zonder auto of een leven zonder smartphone, dan zegt 23 procent de auto vaarwel. Sommigen (14 procent) zouden er zelfs hun seksleven voor opgeven.
“Naarmate we dichter naar onze smartphone toe groeien, wordt het optimaliseren van de batterij en het verlengen van de levensduur steeds belangrijker”, zegt Oneplus. “Fabrikanten zetten daar nu al grote stappen in en wie weet staat de technologie in de toekomst zo ver dat onze smartphones automatisch draadloos opladen op vaste punten, waardoor ze nooit meer leeg geraken en batterijangst – net zoals de klassieke oplader – op een dag tot het verleden behoort.”

Over het onderzoek
Het betreft een kwantitatief, online onderzoek (12-18 oktober) van Direct Research. 583 respondenten, woonachtig in en representatief voor Nederland en België, hebben elk 12 vragen over telefoongebruik en batterijangst beantwoord.