Er is heel veel software beschikbaar voor een nieuwe Windows-computer. Hier vind je een zevental programma's die eigenlijk onmisbaar zijn.

De aankoop van een nieuwe computer is altijd leuk, maar zonder de installatie van de juiste software heb je er nog niks aan. We bespreken een 7-tal programma’s die heel populair zijn en door de jaren heen eigenlijk onmisbaar zijn geworden voor jouw nieuwe Windows-computer.

1. Besturingssysteem
Laten we gelijk beginnen met het meest essentiële software-onderdeel dat je nodig hebt op jouw nieuwe computer, namelijk het besturingssysteem. De beste keus is om te kiezen voor een besturingssysteem van Windows. Momenteel zijn er diverse versies van Windows op de markt zoals Windows 7, Windows 8 en Windows 10.
Aangezien je een compleet nieuwe computer hebt aangeschaft, is het verstandig om een licentie te kopen van Windows 10. Deze bevat de meest recente beveiligingsupdates en features, zodat je nog jarenlang onbezorgd kan genieten van jouw nieuwe computer.

2. Internetbrowser Google Chrome
Tijdens de installatie van Windows 10 wordt Microsoft Edge automatisch ingesteld als jouw standaard browser. Hoewel Microsoft Edge prima werkt om te browsen op het internet, zijn er betere alternatieven op de markt, zoals Google Chrome.
In de meeste gevallen werkt Chrome namelijk sneller dan Microsoft Edge. Verder is Chrome beter beveiligd dankzij constante updates vanuit Google. Bovendien beschikt Google Chrome over een groot pakket aan nuttige extensies en plug-ins die je kunt toevoegen aan de browser. Niet verwonderlijk dat Google Chrome de beste browserkeuze is.

3. VPN-software
In de wereld van cybercriminaliteit staat veiligheid voorop. Installeer daarom VPN-software zodat jouw internetverbinding beveiligd is. Een VPN (Virtual Private Network) maakt het voor cybercriminelen erg moelijk om je locatie te achterhalen. Daarnaast zorgt een goede VPN ervoor dat al jouw data zijn versleuteld. Dat betekent dat het voor hackers zeer moeilijk is om toegang te krijgen tot de gegevens van jouw nieuwe computer.
Begin met het terugkrijgen van je anonimiteit op het internet door gebruik te maken van een beveiligde internetverbinding via VPN. Je kunt daardoor weer met een gerust hart online shoppen, inloggen op je bank en andere internetzaken regelen.

4. Media Player
Wil je video’s kijken, geluidsfragmenten afspelen en luisteren naar de nieuwste hits van jouw favoriete muzikant? Dan heb je daar in alle gevallen een mediaspeler voor nodig op jouw nieuwe computer. Standaard wordt Windows Media Player geïnstalleerd wanneer je kiest voor Windows 10 als besturingssysteem.
In de meeste gevallen voldoet Windows Media Player uitstekend. Natuurlijk bestaan er alternatieven die meer functionaliteiten bevatten en een moderner uiterlijk hebben. Maar wanneer je ‘gewone’ bestanden wilt afspelen, kun je dit veelal probleemloos doen met deze applicatie. Ben je op zoek naar een mediaspeler met meer geavanceerde instellingen, dan is VLC een uitstekende optie.

5. Office-software
Een Office-pakket is eigenlijk onmisbaar op iedere nieuwe computer. Een Office-pakket bestaat uit de belangrijkste programma's van Microsoft, welke zowel voor consumenten als zakelijke gebruikers uitgebreid worden gebruikt.
Of je nu documenten wilt creëren, bekijken, presenteren of delen, het kan allemaal met een Office-pakket van Microsoft. Met deze software is het mogelijk om programma’s zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook te gebruiken. Hiermee kun je eindeloos jouw mail bijhouden, presentaties maken, gegevens analyseren en content creëren.

6. Antivirussoftware
Jouw nieuwe computer wil je uiteraard beveiligen tegen virussen, malware en hackers. Goede antivirussoftware is daarom onmisbaar op jouw nieuwe computer. Je wilt natuurlijk niet dat jouw computer wordt geïnfecteerd, persoonlijke documenten onveilig zijn en de co

mputer langzaam wordt. Maar welke virusscanner moet je installeren? Er bestaan immers talloze antivirusprogramma’s die allemaal claimen de beste zijn.
Twee virusscanners die vaak goed uit tests komen, zijn ESET NOD32 Antivirus en Bitdefender Antivirus Plus. Online dreigingen worden snel opgemerkt, tegengehouden en verwijderd dankzij beide tools. Bovendien wordt jouw computer niet langzamer wanneer beide virusscanners op de achtergrond draaien.

7. Cloud-opslag
Waarschijnlijk beschikt jouw nieuwe computer over een snelle en zo goed als lege harde schijf. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alles op je harde schijf op te slaan. Maar vergeet niet om een back-up te maken van belangrijke documenten. Hiervoor is de cloud-opslag van bijvoorbeeld Dropbox ideaal.
Niet alleen creëer je met een cloud-opslag een veilige back-up van privé documenten. Ook heb je eenvoudig online toegang tot deze documenten, waar je ook bent. Daarnaast kun je makkelijk bestanden met anderen delen.

Nieuwe computer is klaar voor gebruik
Dankzij deze 7 programma’s is jouw nieuwe computer helemaal gebruiksklaar. Natuurlijk zijn er nog veel meer programma’s die je kunt installeren, zoals een wachtwoordmanager, PDF-reader, ZIP-programma en een PC-opschoonpakket.
Kijk goed naar waar je jouw nieuwe computer voor wilt gebruiken en zorg te allen tijde dat je goed beveiligd bent tegen cybercriminelen. Niets is zo vervelend als jouw nieuwe computer geïnfecteerd raakt met een virus of gelijk gehackt wordt. We wensen je verder heel veel plezier met de nieuwe aanwinst.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Overseek.

Overseek