Apple introduceerde deze week de nieuwe iPad Pro 2020 en een Magic Keyboard. Lees hierover alles wat je moet weten, over iPadOS 13.4 en bovendien geven we je koopadvies.

Bert van Dijk (vrijwilliger apple.hcc.nl) en Rob Coenraads

Met de nieuwe iPad Pro 2020 mikt Apple vooral op professionele gebruikers, of zoals Apple zelf zegt: ‘Je volgende computer is geen computer’. Voor mensen die veel moeten thuiswerken (en dat zijn er nu heel veel) en nadenken over een nieuwe computer, is de iPad Pro wellicht ook een optie. Zeker omdat iPads met de komst van iPadOS 13.4 op 24 maart beschikken over volledige muis- en trackpad-ondersteuning, waarover je bijna onderaan dit artikel meer kunt lezen. Ten slotte geven we je ook een koopadvies als de nieuwe iPad Pro-modellen te duur voor je zijn, want ze zijn wel prijzig.

Verschillende modellen
De iPad Pro komt weer in twee formaten beschikbaar: 11- en 12,9inch en je kunt ook kiezen of je wel of geen 4G/Cellular wilt hebben. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende groottes qua opslag: 128 GB, 256 GB, 512 GB of 1TB. Logisch dus dat er ook verschillende vanaf-prijzen zijn:
- 11inch iPad Pro Wi-Fi:        vanaf € 899,-
- 11inch iPad Pro Cellular:    vanaf € 1.069,-
- 12,9inch iPad Pro Wi-Fi:     vanaf € 1.119,-
- 12,9inch iPad Pro Cellular: vanaf € 1.289,-
Vanaf 25 maart is de nieuwe iPad Pro verkrijgbaar en verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs en zilver.

Nieuw bij de iPad Pro 2020
- Net als bij de iPhone 11 krijgt de iPad Pro een extra groothoek-camera. Het is wel een iets andere cameramodule dan bij de iPhone 11. Heel mooi is dat Apple de kwaliteit van de microfoons op studiokwaliteit heeft gebracht. De iPad Pro is daarmee een krachtige mobiele videostudio voor het opnemen en bewerken van 4K-opnames.

- Naast de camera’s zit een opvallende time-of-flight-sensor die Apple LIDAR (Laser imaging of Light Detection And Ranging) noemt. Tot op 5 meter scant de iPad Pro heel nauwkeurig de afstand en afmetingen van voorwerpen. Samen met de bewegingssensor ontstaat zo een levensechte combinatie van digitale beelden met echte camerabeelden dat ook wordt aangeduid als Augmented Reality. Verder kun je er straks waarschijnlijk 3D-modellen mee maken.

groothoek
De nieuwe iPad Pro heeft een extra groothoeklens en een LiDAR dieptemetingradar

-Opvallend is dat de nieuwe iPad Pro’s net als de iPhone 11-modellen ondersteuning bieden voor Wi-Fi 6 met snelheden tot 1.2 Gbps. De vorige iPads en de nieuwste Macbooks ondersteunen wifisnelheden tot 866 Mbps.

-De Cellular-versies met mobiel internet ondersteunen voor het eerst CBRS (Citizens Broadband Radio Service). Dit is een soort korte afstand LTE waarmee bedrijven en consumenten snelle draadloze verbindingen kunnen maken.

-De nieuwe A12Z Bionic-chip maakt de iPad Pro nog sneller. Omdat de iPad Pro 2018 al heel rap was, is het voor de meeste gebruikers belangrijker dat Apple nu alle modellen voorziet van 6 GB aan werkgeheugen. Bij het vorige model was dat 4 GB en had alleen het duurste model met 1TB-opslagruimte meer werkgeheugen.

Magic Keyboard
De aankondiging van de nieuwe iPad Pro-modellen lijkt op het eerste gezicht niet heel bijzonder. Uiterlijk is er alleen bij de camera iets veranderd. Het meest opvallende was de Magic Keyboard, een totaal vernieuwde keyboardhoes met trackpad voor de iPad Pro.
Voor de iPad Pro-modellen van 2018 en 2020 koop je in mei bij Apple een Magic Keyboard voor respectievelijk € 339,- en € 399,- voor het grootste 12,9inch model. Voor zo’n bedrag schaf je ook een goedkope iPad aan! Het Magic Keyboard heeft een fraaie zwevende schermstand, verlichte toetsen en een ingebouwd trackpad. Dankzij de magnetische bevestiging pak je de iPad zo van de verstelbare standaard en door de directe aansluiting heb je geen last van een uitvallende bluetooth-verbinding of te weinig stroom. Met een extra usb-c-aansluiting beschik je met dit Magic Keyboard ook meteen over een kleine hub. Die aansluiting is geschikt om je iPad op te laden of een externe ssd aan te sluiten. De usb-c-aansluiting op de iPad blijft dan vrij voor een extra monitor. Hopelijk maakt Apple het in iPadOS 14 ook mogelijk dat je op die monitor andere apps kunt zien. Met de shiftscreen app is dat nu al mogelijk. Als de toetsen net zo lekker typen als op de nieuwste Macbooks, verwachten we dat Apple met dit stijlvolle Magic Keyboard een nieuwe verkoophit in handen heeft.

keyboard hoes

De nieuwe Magic Keyboard hoes voorziet de iPad Pro van een trackpad en een hub

Welk model kiezen?
Of al deze veranderingen voor jou de aanschaf van een iPad Pro rechtvaardigen, beslis je natuurlijk zelf. Een iPad Pro is straks met het nieuwe Magic Keyboard in elk geval een heel mooie en praktische combinatie. De prijzen van de nieuwe 11-inch iPad Pro beginnen dus bij € 899,-. Voor een meerprijs van € 170,- koop je de Cellular-versie en beschik je over een mobiel werkpaard waarmee je overal lang kunt werken. Voor de 12,9inch versie betaal je een stevige meerprijs van € 220,-. Meer kopers van een iPad Pro zullen daarom waarschijnlijk kiezen voor de even snelle 11inch versie met dat handige en mooie Magic Keyboard van Apple. Zo ben je slechts een paar tientjes meer kwijt dan wanneer je alleen de 12,9inch iPad Pro koopt.

trackpad
Door keyboards met trackpad zullen iPads steeds vaker laptops gaan vervangen

iPadOS 13.4: volledige muis- en trackpad-ondersteuning
Door het corona-virus hield Apple geen groot(s) opgezette keynote en de eerstvolgende grote release van iPadOS verschijnt pas in de herfst. De tussenrelease 13.4 die op 24 maart uitkomt, bevat echter een belangrijke verbetering waardoor de iPad vaker een laptop of computer kan vervangen. Tien jaar na de lancering van de iPad begint Apple zo een nieuw tijdperk voor de iPad.

In iPadOS 13 zat al een minimalistische muis-ondersteuning verstopt. Met versie 13.4 profiteert elke recente iPad van een speciaal voor de iPad ontworpen muis- en trackpad-ondersteuning. De vorm van de cursor past zich aan bij tekst, apps en knoppen zodat je heel gemakkelijk tekst selecteert en keuzes maakt. Met een veegbeweging en een klik start je eenvoudig het snelmenu, de dock of een andere app. Apple past hiervoor haar eigen apps aan en andere ontwikkelaars zullen waarschijnlijk spoedig volgen.

Nieuwe iPad pro 1
iPads met iPadOS 13.4 krijgen volledige muis- en trackpad-ondersteuning

Koopadvies: zo bespaar je honderden euro’s
De nieuwe ondersteuning voor muizen en trackpads komt al op 24 maart 2020 naar elke iPad die geschikt is voor iPadOS 13. Voor deze nieuwe mogelijkheden heb je dus geen splinternieuwe iPad nodig.

Voor bezitters van de 10,2inch iPad of de 10,5inch iPad Air (of Pro) is er ook fijn nieuws. Logitech start binnenkort met de verkoop van iPad-keyboards met een trackpad die ook gebruikmaken van de smart connector voor stroom- en data-uitwisseling. Handig is dat je daarbij het toetsenbord kunt loskoppelen van de iPad Hoes.

logitech 1
Het smart keyboard van Logitech met trackpad gaat circa € 150,- kosten

Als je een nieuwe iPad wilt kopen en een iPad Pro boven je begroting ligt, adviseren we je om eens te kijken naar de 10,5inch iPad Air. Dat model is veel sneller dan de goedkope 10,2inch iPad en blijft daardoor langer geschikt voor de nieuwste software.

Verder komen er langzaam steeds meer fabrikanten op de markt met goedkopere iPad keyboards met een ingebouwde trackpad. Heb je al een goed toetsenbord? Dan ben je waarschijnlijk veel goedkoper uit met een speciale muis.
HCC!apple gaat de beste alternatieven vermelden in hun maandelijkse tiplijst en de iPad-accessoires besparingsgids die je als lid van HCC!apple downloadt via apple.hcc.nl
Bekijk ten slotte eens dit vermakelijke iPad Pro-filmpje van ca. 1,5 minuut: “How to correctly use a computer”

youtube