Sonos maakt bekend dat het stopt met software-updates of nieuwe functies van een deel van hun eerste generatie producten. Dit geldt vanaf mei 2020; lees hier waarom, om welke apparaten het gaat en welke opties je hebt als je er een bezit.

Bijna twintig jaar geleden begon Sonos met het uitvinden van de technologie waarmee je gemakkelijk in elke kamer naar ieder nummer kunt luisteren. De meeste manieren waarop we vandaag naar muziek luisteren, bestonden nog niet. Sterker nog: de eerste Sonos-producten werden geïntroduceerd voordat de eerste iPhone werd aangekondigd en toen Myspace nog social media regeerde.

Technologie
Voor multi-room-muziek en slimme speakers beschikt elk Sonos-product over een microprocessor, flash-geheugen en andere hardwarecomponenten die je ook op computers en smartphones aantreft. De technologie blijft zich in een exponentieel tempo ontwikkelen en dus ook die van Sonos: van streamingdiensten en spraakassistenten tot draadloze netwerken en bluetooth-mogelijkheden. Door deze transformatie levert Sonos nieuwe functies via software-updates en Sonos geeft zelf aan dat het trots is dat het producten maakt die lang meegaan en dat luisteraars ervan blijven genieten. Sterker nog: 92 procent van de geleverde Sonos-producten is nog steeds in gebruik. Niettemin hebben een aantal allereerste producten hun technische limiet bereikt qua geheugen en processorkracht.

Deze producten worden niet meer ondersteund...
Vanaf mei worden de volgende producten aangemerkt als legacy-producten en ontvangen ze geen software-updates of nieuwe functies meer: originele Zone Players, Connect en Connect: Amp (gelanceerd in 2006; inclusief versies verkocht tot 2015), eerste generatie Play: 5 (gelanceerd 2009), CR200 (gelanceerd 2009) en Bridge (gelanceerd 2007).
Tegenwoordig vertrouwt de Sonos-ervaring op een onderling verbonden ecosysteem, waardoor je toegang hebt tot meer dan honderd streamingdiensten, spraakassistenten en bedieningsopties zoals Apple AirPlay 2. Zonder nieuwe software-updates kan de toegang tot services en de algehele functionaliteit van je geluidssysteem na verloop van tijd beperkt worden. Vooral ook omdat onze partners hun technologie blijven doorontwikkelen.

Opties
Sonos biedt twee opties om je bij deze overgang te helpen:

Optie 1: Blijf je legacy-product(en) in je systeem gebruiken, waarbij je systeem geen software-updates en nieuwe functies meer ontvangt.
Optie 2: Ruil je legacy-product(en) in en ontvang 30 procent korting op een nieuw Sonos-product voor elk product dat je besluit te upgraden.

Als je niet zeker weet of jouw producten worden beïnvloed, kun je het tabblad Systeem in jouw sonos.com-account raadplegen.

Recycle-stand
Als je besluit om je legacy-producten in te ruilen, worden deze producten in de Recycle-stand gezet: een stand die persoonlijk identificeerbare informatie verwijdert en de producten voorbereidt op recyclen van elektronische apparatuur. De stand beschermt mensen tegen het kopen van legacy-producten die het einde van hun levensduur naderen en die niet langer de Sonos-ervaring bieden die klanten mogen verwachten. De Recycle-stand is alleen van toepassing op de hierboven genoemde legacy-producten.
Sonos vraagt je om je legacy-producten naar een nabijgelegen gecertificeerde verwerker van elektronische apparatuur te brengen. Dat is de meest milieuvriendelijke manier om te recyclen. Als er geen recyclingstation in jouw regio is, verstrekt Sonos je een retourticket om jouw product(en) terug te sturen naar Sonos, zodat zij ze op een verantwoorde manier kunnen recyclen.

Sonos-statement
Sonos geeft verder aan: "In de ideale situatie zouden al onze producten oneindig lang meegaan, maar voorlopig worden we beperkt door de bestaande technologie. Onze verantwoordelijkheid daarin is drieledig: producten maken die lang meegaan, voortdurend zoeken naar manieren om onze producten milieuvriendelijker te maken door materialen, verpakkingen en onze toeleveringsketen te verduurzamen, en verantwoordelijkheid nemen om je te helpen bij de overgang wanneer producten het einde van hun levensduur bereiken.
We geloven in keuzevrijheid. Of dat nu het kiezen voor een bepaalde streamingdienst is of een manier om jouw Sonos-systeem te bedienen. We hopen dat de keuzes die we hier bieden – de legacy-producten blijven gebruiken zonder nieuwe software-updates, of ze inruilen voor onze moderne producten – je in staat stellen een keuze te maken die bij je past.
Zelfs wanneer producten het einde van hun levensduur bereiken, streven we ernaar dat we je de best mogelijke luisterervaring blijven bieden."

sonos connect amp