Voor iedereen die op een ingrediënt (gluten, noten, etc.) moet of wilt letten, lanceert het Voedingscentrum de ingrediëntenchecker. Je scant een product in de ‘Kies Ik Gezond?’-app en ziet meteen of het ingrediënt erin zit of niet.

Mag je geen gluten of noten? Of wil je letten op toegevoegd suiker of palmolie? De ‘Kies Ik Gezond?’-app is de eerste app in Nederland met een ingrediëntenchecker die producten checkt over de verschillende supermarkten heen.

Ingrediënten checken in 'Kies Ik Gezond?’-app
De nieuwe functie binnen de ‘Kies Ik Gezond?’-app is een mooie stap voorwaarts voor iedereen die die ergens op moet of wilt letten. Daarom kun je kiezen uit honderden verschillende ingrediënten en allergenen. In één oogopslag zie je of het ingrediënt in een product zit, je hoeft niet meer het hele etiket uit te pluizen. Dit maakt het veel makkelijker om producten te vinden die je kunt nemen, vooral als je net begint met glutenvrij eten. Producten met het glutenvrij-keurmerk ‘Crossed Grain logo’ zijn ook herkenbaar in de app. Dat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan de gezondheid van mensen met een glutenintolerantie.

Sporen van
De app houdt geen rekening met ‘sporen van’. In Europa is er namelijk nog geen wet die zegt wanneer dit op de verpakking moet staan. Daarom gaan fabrikanten er allemaal anders mee om. Omdat ‘sporen van’ dus altijd iets anders kan betekenen, kun je er geen betrouwbare uitspraak over doen. Komen hier wel regels voor, dan verwerkt het Voedingscentrum dit ook in de app.

Verborgen ingrediënten
Soms is een ingrediënt moeilijk te herkennen, ook daar helpt de ingrediëntenchecker. Neem bijvoorbeeld suiker: op het etiket kan dit ook staan als bijvoorbeeld maltose, trehalose, melasse of agaveconcentraat. Kies je om te letten op toegevoegd suiker, dan is suiker voortaan makkelijk te herkennen.

Rekening houden met allergie en intolerantie
Heb je een allergie of intolerantie waar je rekening mee moet houden? Je selecteert eenvoudig dat je wilt letten op gluten, melk, noten, vis of een andere allergeen.

Letten op alles wat voor jou belangrijk is
Er zijn natuurlijk meer redenen om op een ingrediënt te willen letten. Denk aan palmolie vanwege het milieu, of alcohol vanwege je gezondheid of zwangerschap. Ook als je iets niet lust, kun je de checker gebruiken. Met deze app koop je nooit meer per ongeluk iets met je ongewenste ingrediënt.

Wat doet de ‘Kies Ik Gezond?’-app nog meer?
Met de Kies Ik Gezond?’-app scan of zoek je een product. Je bepaalt zelf waar je op wilt letten, de app helpt je kiezen. Met de app:
• vind je gezondere keuzes
• zie je of producten in de Schijf van Vijf staan
• vergelijk je makkelijk producten op voedingswaarden, zoals suiker, vet of zout
• kun je letten op vlees of vis
• voeg je producten toe aan Mijn Eetmeter

Bekijk en download
Download de app gratis in de App Store of Google Play Store.

Gluten in app