Het is de smartphone waar Samsung-liefhebbers maanden naar uitkeken: de Galaxy Note9. Benieuwd wat dit nieuwe vlaggenschip kan en wat wij ervan vinden?

Laten we beginnen met de voor- en nadelen:

Voordelen

  • Groot en kraakhelder scherm met levensechte kleurweergave
  • Super snel
  • Fijne telefoon voor zakelijk én privé gebruik
  • S Pen met Bluetooth!
  • Uitstekende camera’s met scène detectie
  • Veel GB intern geheugen: 128 GB of 512 GB
  • Grote batterij

Nadelen

  • Prijzig
  • Ontwerp lijkt veel op Galaxy Note8

Scherm als blikvanger samsung galaxy note 9 dual sim midnight black front

Toen ik de telefoon voor het eerst in het echt zag, viel het scherm me meteen op. Je kunt er dan ook niet omheen, want het is maar liefst 6,4 inch groot en neemt vrijwel de gehele voorkant in beslag. Dit scherm is nog groter dan dat van zijn voorganger, de Galaxy Note8 (met al een enorm 6,3 inch formaat). De Note9 heeft alleen aan de boven- en onderkant dunne schermranden. Dat is prettig want is het een fijn scherm om mails te lezen, notities te maken of lekker ontspannen video’s te kijken.

Los van het formaat vond ik vooral de hoge helderheid en felle kleurweergave indrukwekkend. Dit komt omdat Samsung de Super Amoled-schermtechnologie gebruikt. De resolutie is Quad HD+ (2160x1440 pixels), wat geen verandering is ten opzichte van de Note8. Geen grote vernieuwingen of verbeteringen dus, maar wel weer erg indrukwekkend.

 

 

Extra mogelijkheden van de S Pen
Zeg je Galaxy Note, dan zeg je S Pen. Tot nu toe had elke Note zo’n styluspen en dat is nu niet anders. Sterker nog: de S Pen van de Galaxy Note9 is beter dan ooit, want hij is nu uitgerust met Bluetooth! Dankzij Bluetooth kun je nu op afstand functies van de telefoon gebruiken door de S Pen te gebruiken. Zo kun je met een druk op de S Pen foto’s maken zoals een selfie met een hele groep of de pen als clicker voor een presentatie gebruiken. Volgende slide? Click!  

Samsung Note 9 Pen
Natuurlijk kan de nieuwe S Pen verder alles wat de vorige pen ook kon. Zoals Screen Off notities maken, dat is snel wat opschrijven zonder dat de telefoon ontgrendeld hoeft te worden. Dat vind ik echt een handige optie en iets waar ik veel gebruik van ga maken.

Foto’s schieten met de Galaxy Note9 
Samsung heeft met zijn laatste toptelefoons zijn camera-game aardig op orde. Zo staat de Galaxy S9 Plus in de top tien van beste smartphonecamera’s ooit die zijn getest door de onderzoekers van DxOMark. De Galaxy Note9 heeft net als deze telefoon een dubbele 12-megapixelcamera. Het diafragma is verstelbaar en dat betekent dat je zowel in het donker als licht heldere foto’s kan maken.

Ook heeft de Note9 zogenaamde scènedetectie wat betekent dat de Note ‘ziet’ wat je op de foto zet en zo de instellingen automatisch aanpast  Perfect voor het schieten van bijvoorbeeld een mooie zonsondergang of een leuke foto van je huisdier.  Aan de voorkant zit een 8-megapixelcamera. Die maakt goede foto’s maar is verder niet heel bijzonder. Voor de mooiste kiekjes moet je gewoon de ‘main camera’ gebruiken. Die schiet in de automatische modus snel een scherpe, gedetailleerde foto en dankzij scènedetectie geoptimaliseerd voor verschillende omgevingen.

Samsung note9 KLEUREN

Grote batterij, sterke processor 
Het mag wat mij betreft geen verrassing heten dat de nieuwe Note een snelle smartphone is. In de telefoon zit de beste Samsung-processor van dit moment en hij heeft met 6 GB ook heel veel ram-geheugen. Dit is gewoon heel goed en in mijn ogen precies iets wat je mag verwachten van een ‘vlaggenschip’. De batterij heeft meer mijn aandacht. Die heeft namelijk 4000 mAh inhoud en dat is veel meer dan de 3300 mAh van zijn voorganger. De accuduur zou hierdoor een stuk beter moeten zijn. Vind ik mooi, want dat is toch wel het manco bij veel telefoons. Een ander groot hardware-voordeel is het opslaggeheugen: 128 GB of zelfs 512 GB! Knappe jongen als je dat vol krijgt!

Daarnaast heeft de Note9 nu een ingebouwde DeX mogelijkheid en maak je in een handomdraai een desktop van je smartphone. Dat vind ik echt indrukwekkend en maakt mobiel gamen echt top! Door al dit moois is de Note9 niet alleen reuze handig als zakelijke telefoon maar ook voor ontspannen films of video’s kijken en gamen!

Conclusie 
Mijn eerste indruk van de Galaxy Note9 is goed. De telefoon voldoet aan mijn verwachtingen op het gebied van ontwerp en hardware. Op deze vlakken doet de telefoon niets bijzonders, maar voldoet hij wel aan het verwachtingspatroon van een dure smartphone. Voor mezelf scoort de telefoon bonuspunten met de grote batterij en verbeterde S Pen. Dit zijn allebei verbeteringen waar ik als gebruiker meteen wat van ga merken. Ook netjes dat de telefoon 128 GB standaard aan opslag heeft. Zelf merk ik hier waarschijnlijk minder van, omdat ik dat toch niet vol krijg. Toch kan ik me voorstellen dat dit voor veel andere mensen een mooie reden is om voor deze telefoon te gaan.

Word jij ook enthousiast van de nieuwe Note 9?