Ik heb veel last van spammails van diverse bedrijven, maar met name van berichten met een e-mailadres dat eindigt op xyz. Hoe kom ik daar simpel vanaf?

Henri K.

spam xyzUit de meegestuurde voorbeelden blijkt dat dit een Amerikaans spambedrijf is dat reclame-mails als nieuwsbrieven uitstuurt voor diverse bedrijven en het e-mailadres dat daarvoor gebruikt wordt, eindigt op *.xyz. Het sterretje kan daarbij van alles zijn. Voorbeelden zijn: Video: bless@tipinfect.xyz; Mosquitos-Lamp: path@lossshame.xyz; Infrared Thermometer: slant@allocationparticle.xyz, etc.

blog.f-secure.com

Omdat een eenduidig mail-domein wordt gebruikt, zijn deze berichten eenvoudig af te vangen door alles met de xyz-extensie naar de spam-box te verwijzen. Het is afhankelijk van de mail-client die je gebruikt hoe dit moet gebeuren. Veel e-mailproviders hebben dit type mail al opgenomen in hun eigen filters, zodat deze mails al direct naar je spam-box worden gestuurd. De webmail van XS4ALL heeft daarnaast bijvoorbeeld een blacklist, waaraan je *.xyz kunt toevoegen, zodat alle mails met die extensie naar de spam-box worden verstuurd in plaats van je Inbox.

Opt out confirmation 2Daarmee ben je er nog niet vanaf, maar blijft je Inbox of Postvak In wel verschoond van deze grote hoeveelheden ongewenste mail. Het genoemde bedrijf is wel zo netjes om een link mee te sturen waarmee je je kunt afmelden voor deze zogenoemde “nieuwsbrieven”. Om niet te laten zien dat je de mail hebt geopend, kun je - vanuit de spam-box - de in de mail genoemde link kopiëren met Selecteren en de toetscombinatie Ctrl + C en in de taakbalk van je browser plakken met Ctrl + V. Als je vervolgens op Enter drukt, verschijnt de opt-out bevestiging, die aangeeft dat je bent afgemeld voor deze nieuwsbrief. Dit moet echter gebeuren voor elke product-e-mail die je van dat bedrijf krijgt toegestuurd. Daar ben je dus wel even mee bezig.

Het getuigt van weinig fatsoen dat bepaalde “bedrijven” de opt-in-richtlijnen (toestemming geven) voor het toesturen van “nieuwsbrieven” niet opvolgen, waardoor wereldwijd zeer veel mensen hier last van hebben. Er zijn zelfs bedrijven die een opt-in in de mail benoemen voor een bedrijf waar je nog nooit contact mee hebt gehad of een nieuwsbrief van hebt aangevraagd.

Het uitschrijven voor reclame-e-mails of nieuwsbrieven heeft voor de geadresseerde geen enkel risico, omdat je e-mailadres toch al op een lijst staat van spammers of van gerenommeerde bedrijven die wel netjes de opt-in- en opt-out-regels hanteren.

Je zult je afvragen waarom er niet voorgesteld wordt om alles wat afkomstig is van het *.xyz-domein direct te laten verwijderen. Allereerst is het xyz-domein een landonafhankelijk domein waar ook gerenommeerde bedrijven gebruik van kunnen maken. Die berichten ben zou je dan ook kwijt zijn. Daarnaast is het veelal niet mogelijk om e-mailberichten van het xyz-domein die via de provider of je eigen regels in de spam-box terecht komen, automatisch te verwijderen. Dat kan alleen met berichten die in de Inbox terechtkomen. Spam-berichten moeten bij voorkeur direct naar de spam-box, omdat daardoor de bijbehorende afbeeldingen niet worden opgehaald van de server. Daarmee blijft de spammail als ongelezen bij de spammer staat en kan ook het mailadres niet geverifieerd worden. Als laatste geldt dat spam-mails van internet moeten verdwijnen om het niet te laten dichtslibben met dat soort berichten en dat doe je niet door ze direct te verwijderen.