Veel Windows-gebruikers zitten dagelijks op hun pc of laptop, maar kennen niet alle trucjes om handiger, sneller en gemakkelijker te werken. Lees hier Tip 10 Plaknotities.

Onder redactie van Rob Coenraads

De plaknotities zijn natuurlijk al een bekende verschijning sinds Windows Vista, maar toch kent niet iedereen die digitale post-it-versie binnen Windows. Bij de laatste versies van Windows zijn de plaknotities ook nog eens een stukje slimmer geworden. Ze herkennen automatisch bepaalde invoer, zoals telefoonnummers en e-mailadressen. Die worden klikbaar weergegeven, zodat je automatisch meteen de bijbehorende app kunt openen als je op de link klikt.

Plaknotities 2

Met Inzichten inschakelen wordt de tekst in notities automatisch herkend
en voorzien van handige, aanklikbare functies

Gebruik de zoekterm ‘plak’ via de zoekknop en al snel verschijnt de Plaknotities-app als optie voor je neus. Je wordt gevraagd om je ingelogde Microsoft-account te gebruiken om je Plaknotities automatisch te synchroniseren, zodat je daar bijvoorbeeld ook vanaf je smartphone bij kunt. Je kunt als je wil eerst wisselen naar een ander Microsoft-account.

Om de slimme extra functies van de Plaknotities te gebruiken, moet je wel eerst die slimmigheden inschakelen. Klik op het tandwieltje in het linkerscherm dat verschijnt, of klik met rechts op het Plaknotities-pictogram op de Taakbalk en kies voor Instellingen. Zet de schakelaar voor Inzichten inschakelen op aan.

Dan wordt je invoer op een slimme manier geanalyseerd en worden bijvoorbeeld e-mailadressen aanklikbaar en beland je direct bij het ingestelde standaard e-mailprogramma.