Apple presenteert het nieuwe macOS Sonoma met meer personaliserings-mogelijkheden met widgets, nieuwe screensavers, mooie updates voor Safari en videovergaderingen en een geoptimaliseerde gaming-omgeving om de Mac-gebruiker en de Mac een boost te geven.

Apple heeft een preview gegeven van macOS Sonoma, de nieuwste versie van het Mac-desktopbesturingssysteem met allerlei features die de Mac-ervaring een flinke boost geven. Mooie screensavers en veelzijdige widgets bieden je een compleet nieuwe manier om je apparaat te personaliseren. Zo kun je widgets nu op je bureaublad zetten en met één muisklik activeren. Verder maakt Continuïteit het mogelijk om allerlei iPhone-widgets te gebruiken op je Mac. Lees hier over alle nieuwe features van macOS Sonoma, de opvolger van macOS Ventura.

Interactieve widgets
Widgets op je Mac zijn nu krachtiger en persoonlijker: zet ze rechtstreeks op je bureaublad of open heel handig een galerie om al je favoriete widgets te zoeken. Alle widgets gaan naadloos op in de achtergrond wanneer je in een app werkt, zodat ze je niet afleiden. Dankzij Continuïteit kun je op je Mac ook allerlei iPhone-widgets gebruiken. En widgets zijn voortaan interactief, waardoor het mogelijk is om direct vanaf je bureaublad herinneringen af te vinken, media af te spelen en te pauzeren, woningaccessoires te bedienen en allerlei andere taken uit te voeren. (artikel gaat verder onder de afbeelding).

Apple WWDC23 macOS Sonoma Widgets 230605

Personaliseer je desktop met widgets of voeg widgets dankzij Continuïteit direct vanaf je iPhone toe aan je Mac

Slimmere videovergaderingen
macOS Sonoma bevat verbeterde features voor videovergaderingen waarmee je je werk in elke vergader-app effectiever kunt presenteren en delen. Het nieuwe video-effect ‘Presentator-overlay’ tilt je letterlijk naar een hoger niveau: je blijft namelijk als overlay in beeld over de content die je deelt. Met reacties kun je verder laten weten wat je ergens van vindt door ballonnen, confetti, hartjes en meer toe te voegen aan je videostream. Deze effecten kun je zelfs met een handgebaar activeren. De verbeterde kiezer voor schermdeling maakt het makkelijker om apps te delen tijdens een videogesprek. Klik simpelweg linksboven in een app op de groene knop en kies de optie om de app in het gesprek te delen. Zo deel je heel eenvoudig content uit vensters die je op dat moment open hebt staan.

Grote updates voor Safari
De heel snelle Safari-browser bevat nieuwe features waarmee je nog fijner kunt surfen op een Mac. Zo is de privémodus dit jaar sterk verbeterd om je nog beter te beschermen tegen trackers en mensen die mogelijk toegang hebben tot je apparaat. De geavanceerde tracking- en vingerafdrukbeveiliging in de privémodus gaat nog verder om te voorkomen dat websites je volgen of je identiteit achterhalen. Bovendien worden vensters in de privémodus vergrendeld wanneer je ze niet gebruikt, zodat je tabbladen open kunt laten staan als je even niet in de buurt van je Mac bent.
Profielen helpen je het overzicht te bewaren door surfsessies per onderwerp van elkaar te scheiden, terwijl ook cookies, de geschiedenis, extensies, tabbladgroepen en Favorieten keurig opgesplitst blijven. Dankzij de mogelijkheid om met zowel je werk- als je privé-account in te loggen bij dezelfde website en snel van account te wisselen, geniet je gegarandeerd van een soepele surfervaring. Tot slot kun je in Safari web-apps maken die zich als gewone apps gedragen. Via een speciale werkbalk krijg je vervolgens razendsnel toegang tot al je favoriete sites. (artikel gaat verder onder de afbeelding).

Apple WWDC23 macOS Sonoma Safari profiles 230605

In Safari kun je je activiteiten op het internet van elkaar gescheiden houden, bijvoorbeeld voor het werk en privé

Nieuwe screensavers
macOS Sonoma bevat prachtige screensavers met slowmotionvideo’s van diverse locaties uit de hele wereld, zoals de adembenemende skyline van Hongkong, de zandstenen tafelbergen van Monument Valley in Arizona en de glooiende heuvels van Sonoma (in het noorden van Californië). Deze grafische en fotografische beelden worden roulerend getoond in de thema’s ‘Landschap’, ‘Aarde’, ‘Onder water’ en ‘Stadsgezicht’. Dankzij het nieuwe inlogveld onder in het scherm blijft er meer ruimte over om de nieuwe screensavers te tonen. Daarna gaan ze naadloos over in het bureaublad.

Beter gamen op de Mac
Dankzij de kracht van Apple silicon geniet je op elke Mac van mooie grafische prestaties. Op tientallen miljoenen Macs met Apple silicon kun je voortaan veeleisende games spelen met een verbluffende kwaliteit, een lange batterijduur en spectaculaire visuals. Ontwikkelaars maken nog altijd dankbaar gebruik van Metal 3, waardoor allerlei spannende nieuwe titels ook beschikbaar zijn op Mac, zoals DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT, Stray, Fort Solis, World of Warcraft: Dragonflight, HUMANKIND, Resident Evil Village: Winters’ Expansion, The Medium, ELEX II, Firmament, SnowRunner, Disney Dreamlight Valley, No Man’s Sky, Dragonheir: Silent Gods en Layers of Fear. Om games makkelijker van andere platforms te kunnen overbrengen naar Mac, introduceert Metal een speciale toolkit die ontwikkelaars maanden aan voorbereidend werk bespaart en al binnen enkele dagen laat zien hoe goed een bestaande game op Mac zou kunnen draaien. Verder is het conversieproces voor de code van shaders en graphics van games drastisch vereenvoudigd om de prestaties van Apple silicon optimaal te benutten. Ook hierdoor neemt de totale ontwikkeltijd sterk af.
Ook nieuw in macOS Sonoma is de gamemodus, die gamers net dat beetje extra biedt wanneer prestaties worden gemeten in kostbare milliseconden. De gamemodus zorgt voor een optimale gaming-ervaring met vloeiendere en consistentere framerates doordat games gegarandeerd de hoogste prioriteit krijgen in de CPU en GPU. Door de samplefrequentie voor Bluetooth te verdubbelen worden games in de gamemodus van Mac bovendien spannender, aangezien zowel de audiovertraging bij gebruik van AirPods als de inputvertraging bij gebruik van populaire controllers (bijvoorbeeld van de Xbox en PlayStation) sterk afneemt. De gamemodus is geschikt voor alle games, inclusief de nieuwste en verwachte Mac-games.

Geavanceerde workflows om hybride en op afstand te werken
Dankzij de geavanceerde media-engine in Apple silicon doet een nieuwe, krachtige modus voor Schermdeling zijn intrede in macOS Sonoma. Deze modus met beperkte audiovertraging, hoge framerates en ondersteuning voor maximaal twee virtuele displays maakt het mogelijk om heel snel externe toegang te krijgen tot hybride workflows. Als creatieve professional kun je in deze modus op elke locatie veilig aan je content werken, ongeacht of je video’s bewerkt in Final Cut Pro of DaVinci Resolve, of complexe 3D-animaties maakt in Maya. Bovendien kun je dankzij de ondersteuning voor referentiekleuren ook op afstand werken met kleurenworkflows waarvoor doorgaans speciale hardware en gespecialiseerde software vereist is.

Verbeterde toegankelijkheidsfeatures
macOS Sonoma bevat allerlei toegankelijkheidsfeatures waarmee je je Mac nog meer op jouw behoeften kunt afstemmen. Heb je een gehoorbeperking? Dan is het mogelijk om gesprekken te voeren en media te beluisteren door een Made for iPhone-gehoorapparaat met je Mac te verbinden (1). En als je een spraakbeperking hebt, gebruik je ‘Live spraak’ om je gedachten te typen en te laten voorlezen tijdens (telefoon)gesprekken. Gebruik je Stembediening op Mac omdat je een fysieke of motorische beperking hebt? Dan verschijnen er fonetische suggesties wanneer je tekst dicteert en bewerkt (2). Als je vanwege een beperking lastig informatie kunt opnemen en verwerken, kun je in Berichten en Safari beelden met animaties (zoals GIF’s) automatisch onderbreken. En ben je blind of slechtziend, dan kun je in alle Mac-apps makkelijk de tekstgrootte aanpassen of Xcode gebruiken in combinatie met VoiceOver, de toonaangevende schermlezer van Apple.

Andere updates in macOS Sonoma zijn:
Gestroomlijnde pdf’s: de verbeterde pdf-functionaliteit maakt het mogelijk om snel formulieren in te vullen dankzij de automatische aanvuloptie en slimme aanbevelingen voor ontvangers.
Inline-pdf’s in Notities: pdf’s en gescande documenten worden in Notities nu op volle breedte weergegeven, en dankzij gekoppelde notities kunnen gebruikers snel een link naar relevante items toevoegen (zoals recepten of huiswerk).
Siri: het is nu mogelijk om enkel “Siri” te zeggen om Siri te activeren (3).
Wachtwoorden: je kunt nu een groep aanmaken om een set wachtwoorden te delen. Iedereen in de groep kan wachtwoorden toevoegen en bewerken om alles up-to-date te houden. En omdat de wachtwoorden via iCloud-sleutelhanger worden gedeeld, is alle informatie volledig versleuteld. Codes voor eenmalige verificatie die je ontvangt in Mail, worden voortaan automatisch ingevuld in Safari, zodat je makkelijker ergens veilig kunt inloggen zonder de browser te verlaten.
Berichten: houd contact met je dierbaren door gebruik te maken van nieuwe stickers en verbeterde features als zoeken, antwoorden, groeperen en synchroniseren van Berichten in iCloud.
Herinneringen: met slimme boodschappenlijsten in Herinneringen maak jij je wekelijkse bezoekjes aan de supermarkt stukken efficiënter. Bovendien kun je lijsten onderverdelen in secties, die je vervolgens horizontaal rangschikt met een nieuwe kolomweergave.
Toetsenbord: een gloednieuwe feature voor automatische correcties maakt het mogelijk om makkelijker en zorgvuldiger verbeteringen door te voeren. Voltooi snel je zinnen met handige aanvulopties of profiteer van de verbeterde dicteerfunctie die spraak nog zorgvuldiger herkent.
Privacy en veiligheid: communicatiebeveiliging is voortaan ook beschikbaar voor AirDrop, de fotokiezer, inkomende gesprekken en FaceTime-berichten, zodat kinderen nog beter beschermd zijn. De feature ‘Waarschuwing gevoelig materiaal’ voorkomt bovendien dat ze onverwachts aan gevoelige afbeeldingen en video’s worden blootgesteld in AirDrop en Berichten, inkomende gesprekken en FaceTime-berichten. Verder kun je een contact blokkeren of informatiebronnen zoeken om je verder te helpen.

Beschikbaarheid
De bètaversie van macOS Sonoma voor ontwikkelaars is al beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. De openbare bètaversie is vanaf volgende maand beschikbaar via het Apple Beta Software Program op beta.apple.com. De release kan in het najaar als gratis software-update worden gedownload. Ga voor meer informatie naar apple.com/macos/sonoma-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

(1) Bidirectionele Made for iPhone-gehoorapparaten kunnen worden gekoppeld met bepaalde Mac-modellen met M1-chip en alle Mac-modellen met M2-chip.
(2) Fonetische suggesties voor Stembediening worden beschikbaar gesteld in het Engels, Spaans, Frans en Duits.
(3) Alleen "Siri" roepen werkt op Mac-computers met Appl silicon en AirPods Pro (2e generatie) en zal beschikbaar zijn in het Engels (Australië, Canada, het VK en de VS).

Apple WWDC23 macOS Sonoma hero 230605