Elke week lees je een column van John Vanderaart over wat hem bezighoudt, overkomt of wat hij meemaakt. Deze zondag een lange column over John zelf en over HCC.

Mijn naam is John Vanderaart. Ik ben van 1962. Ik meen dat HCC is opgericht in 1977. In 1980, kan ook 1981 zijn geweest, ben ik Informatica gaan studeren. Vanaf 1982 dook ik serieus in eerst de Commodore VIC20 en toen al snel in de Commodore 64. In 1984 kwamen de eerste Radarsoft-spellen via MCN van V&D serieus op de markt. De IBM-pc’s werden de universiteit binnen gereden. De computerclubs groeiden en bloeiden. Ik kwam in aanraking met het tijdschrift Commodore Info en werd, na het winnen van de PCM Award voor Eindeloos, ingelijfd door Commodore Dossier en PCM. Via PC Thuis ontstond Computer!Totaal en daarin werd de HCC Gids opgenomen. We spreken inmiddels 1992. De Nederlandse game-markt was intussen gedecimeerd door de heersende thuiskopieer-woede. Het jaarlijkse najaars-hoogtepunt: “De HCC-dagen in Utrecht.” Werkelijk iedereen die zichzelf toentertijd op computergebied relevant vond, was op dát moment dáár te vinden. In het epicentrum van de hobby-automatiserings-wereld.

HCC was gisteren z’n tijd reeds vooruit. Dit is waar we vandaan komen.

Het is thans 2022. Ik ben op het nippertje nog geen 60 en wij allemaal zijn inmiddels 20 tot 40 jaar verder met onze grote hobby: “De computer!” Een fantastische hobby waar ik mijn beroep van heb kunnen maken... Er is in al die jaren enorm veel gebeurd. Goed beschouwd zijn slechts de Mac en de PC overgebleven. Datzelfde geldt voor Word en Excel. Wég Amiga. Wég WordPerfect. Voor de buitenstaander is het er beslist overzichtelijker op geworden! Gelukkig fleuren Linux en open source ons kale landschap nog wat op. Dankzij internet is de wereld een dorp geworden. Lang geleden voorspelde een bladen-goeroe dat computertijdschriften het millennium niet zouden overleven. Met als argument: “Er zijn ook geen tijdschriften over wasmachines.” Het heeft even geduurd, maar dat argument is onlangs – in mijn eigen washok – ten grave gedragen: “De nieuwe Miele is een serieuze computer met wifi, touchscreen, app en meer.” Hetgeen dan tóch weer een tijdschrift over wasmachines zou moeten rechtvaardigen. Gelukkig bestaat dat tijdschrift al: “PC-Active!”

HCC is vandaag z’n tijd nog altijd vooruit. Dit is waar we ons nú bevinden.

Maar wat we vooral niet mogen vergeten: “HCC is een vereniging.” Een vereniging verenigt. Een vereniging doet samenkomen. Een vereniging kent geen ik en mij, alleen wij en ons. Een vereniging bestaat dan ook bij, dankzij en vóór haar leden. Oude leden, nieuwe leden. Actieve leden, passieve leden. Behoudende leden, vernieuwende leden. Maar: “Allemaal leden.” Leden met verschillende interesses en verschillende belangen. Met als taak voor het kader van de vereniging, van HCC dus, om dat alles te doen samensmelten. Om dan (net als destijds in de 80' jaren) te kunnen groeien en bloeien. En dat gebeurt. Ook nu. Ik noem de nieuwe ledenaanwas. Ik noem de Interessegroepen 3D, drones, Android en – binnenkort – Linux. Ik noem de nieuwe website in aanbouw. HCC is wat dat betreft een tijdgeest die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Domweg veranderen om het veranderen is natuurlijk geen verbeteren. Echter, efficiënt verbeteren leidt altijd tot verandering. En voor verbetering moet je dan wel weer open staan. Iedereen weet: “Stilstand is achteruitgang.”

Is HCC ook morgen nog helemaal bij de tijd? Dit is wat ons op dit ogenblik bezighoudt.

Het tegenovergestelde van achteruitgang is vooruitgang. Duh… En vooruitgang is, anno 2022, altijd extravert. Expressief. Naar buiten toe. En dat is van oudsher niet helemaal des HCC’s. Bij HCC gaat het doorgaans om de kennis, om de ervaring, om de inhoud. Dat helt al snel over naar introvert. Depressief? Naar binnen toe? Bedenk: “Binnen is niet buiten.” En het is buiten waar de huidige en de toekomstige HCC-leden hongeren naar de kennis, de ervaring en de inhoud van bínnen. Het binnen waar wij, als selecte HCC-groep, ons momenteel bevinden… Wij moeten dus naar buiten. Om onszelf te laten zien. Om onze kennis, onze ervaring en onze inhoud te tentoon te spreiden. Dat gebeurt al, maar dat kan beter. Denk aan een kennisbank die gemakkelijk is te ontsluiten. Via de nieuwe website? Met behulp van een speciale HCC-app? Denk aan het aantrekkelijker maken van het bezoeken van de HCC-kennisdagen en de bijeenkomsten van de HCC-interessegroepen. Via push-berichten? Met behulp van ter plekke te bekomen voordeeltjes? Denk aan het organiseren van instructie-seminars. Via PC-Active? Met behulp van specialisten uit de HCC-Interessegroepen? Denk aan frequenter contact met de HCC-leden. Via tussentijdse publicaties? Met behulp van actuele specials? Denk aan een HCC-amber-alert. Via de al genoemde app? Met behulp van die nieuwe website? Ideeën, mogelijkheden en oplossingen zijn er genoeg. Problemen? Die zijn te overkomen.

HCC kan ook óvermorgen z’n tijd vooruit zijn. Dit is wat we bijvoorbeeld kúnnen gaan doen.