Investeren in Bitcoin en andere cryptovaluta is populair en biedt kansen, maar is zeker niet zonder uitdagingen. In dit artikel helpen we je op weg bij het kopen van cryptovaluta, zetten we de grootste valkuilen op een rijtje en geven tips voor relatief veilige strategieën.

Gertjan Goren

stock market 6531146 2
Handelen in cryptovalutais populair, maar niet zonder risico’s

Handelen in cryptovaluta wordt steeds populairder. De geldontwaarding speelt een rol, waardoor mensen naar middelen zoeken om koopkracht te behouden, maar ook de groeiende invloed van overheden. Kijk bijvoorbeeld naar Canada, waar tegoeden van vrachtwagenchauffeurs werden bevroren omdat ze protesteerden tegen het coronabeleid. Sommigen zullen beweren dat je te laat bent om bijvoorbeeld Bitcoin te kopen, misschien wel kijkend naar de prijs. Zo’n twaalf jaar geleden werden er immers nog pizza’s van gekocht, inmiddels kost een Bitcoin tienduizenden euro’s. Maar laat je hier niet door weerhouden. Bitcoin is pas de pioniersfase voorbij en komt nu in een fase waarin de vroege meerderheid het gaat gebruiken. Er is alle ruimte voor de prijs om fors te groeien, ook gelet op de schaarste. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zijn en in de praktijk zijn het er minder doordat mensen bijvoorbeeld de sleutels voor toegang verloren. Naast Bitcoin zijn er uiteraard veel andere cryptomunten die we altcoins (‘alternatief’ ) noemen en die meer speculatief zijn, met Ethereum als de grootste. Het risico is wat groter, maar de potentiële verdiensten kunnen dat óók zijn.

coingecko 2
Een website als CoinGecko laat zien waar je bepaalde cryptomunten kunt kopen

EERSTE STAPPEN 
Voor het handelen in cryptovaluta kun je terecht bij een exchange (‘beurs’). Als je begint, is een centrale exchange het makkelijkst, zoals Bitvavo, Bitcoin Meester, KuCoin, FTX of Binance. Je kunt hier een storting doen via bijvoorbeeld iDeal of creditcard en vervolgens de gewenste cryptomunten kopen en verkopen. Het aanmaken van een account is eenvoudig. Wel moet je in veel gevallen een geautomatiseerd verificatieproces doorlopen, waarbij je een foto van je paspoort of rijbewijs moet verstrekken, vanwege de eisen voor KYC (Know Your Customer). Niet elke cryptomunt is bij elke exchange verhandelbaar. Op een website als CoinGecko (coingecko.com) kun je dat achterhalen. Zoek de cryptomunt op en ga naar het tabje Markten. Je ziet hier de exchanges en de beschikbare handelsparen. Dat is een cryptomunt waarmee je die betreffende cryptomunt gaat kopen of verkopen. Vaak is dat Bitcoin (btc) of de stablecoin Tether (usdt). Op de website vind je ook veel andere nuttige informatie over cryptomunten. 

CRYPTOVALUTA BEWAREN 
Je cryptovaluta bij een exchange gebruik je bij voorkeur alleen om mee te handelen. Ga je er langere tijd niets mee doen, zet ze dan (tijdelijk) in een eigen wallet (‘portemonnee’). Bij een exchange heb je namelijk het risico van verlies of diefstal en in theorie kan de overheid je tegoeden opeisen of bevriezen, al lijkt dat risico hier klein. Exchanges geven je meestal geen of beperkte garanties in zulke situaties. Alleen als je het in je eigen wallet staat, is het ‘echt’ van jou. Daarom hoor je ook vaak de spreuk ‘not your keys, not your crypto’.

ledger 2
Een hardware-wallet is de aanbevolen manier om je cryptomunten te bewaren

Wat betreft wallets heb je meerdere opties, zowel software- als hardwarematig. Een bekende en betrouwbare software-wallet is Trust Wallet, een app voor je smartphone. Wat hardware-wallets betreft kun je denken aan versleutelde sticks, zoals de Ledger Nano X en Trezor One. Een hardware-wallet noemen we ook wel ‘cold storage’, omdat deze niet verbonden is met internet. Je kunt de wallet bijvoorbeeld in een kluis opbergen. Je hebt deze alleen nodig om transacties te bevestigen. Het is de meest veilige optie voor het bewaren van je cryptovaluta. 

WAARIN EN WANNEER INSTAPPEN? 
Het is altijd verstandig om onderzoek te doen naar de cryptomunten die je wilt kopen, ook wel fundamentele analyse genoemd. Hier komt veel bij kijken. Welk team zit erachter, hoe zijn de cryptomunten ofwel tokens verdeeld, hoeveel zijn er of komen er beschikbaar, wat zijn je verwachtingen qua groei. Ook zul je nog een goed in- en uitstapmoment moeten vinden door koersgrafieken te raadplegen, ook wel technische analyse genoemd. Ook dit vraagt wat studie en ervaring. In de praktijk stappen veel mensen in tijdens een hypefase, waarschijnlijk omdat dan ook alle media er volop aandacht voor hebben en wijzen op bijvoorbeeld nieuwe koersrecords. Of omdat je hele vriendengroep het er opeens over heeft. De beste tijd is als de koersen door een diep dal gaan, waarna niemand het er eigenlijk meer over heeft en de hele markt zelfs wordt doodverklaard.

feargreed 2
De Fear & Greed Index wordt soms als indicator genoemd

RECENTE VOORBEELDEN 
Een marktcrash ligt altijd op de loer, maar het herstel is vaak sneller dan verwacht. Een goed recent voorbeeld is de mondiale uitbraak van corona in maart 2020. De koers van Bitcoin daalde in hele korte tijd ongeveer 50 procent, maar stond binnen twee maanden weer op het oude niveau. De zogenoemde Fear & Greed Index wordt vaak als indicator genoemd en daalde destijds onder de tien. Dat duidt op een zeer negatieve stemming. Zoals elke markt heeft ook de cryptomarkt langere periodes van opgaande maar ook neergaande trends, bull en bear markt genoemd. Het timen van die periodes is lastig. En er is dan geduld en overtuiging nodig om er goed doorheen te komen. Het helpt dan zeker als je vertrouwen hebt in je investeringen, omdat je je hier goed in hebt verdiept!

    

Sparen met cryptovaluta?

Banken geven je vrijwel geen rente meer over je spaargeld. Middels Banken geven je vrijwel geen rente meer over je spaargeld. Middels zogenoemde stablecoins kun je toch een mooie rente ontvangen, door deze te parkeren bij een leenplatform zoals Celsius of BlockFi. Bekende stablecoins zijn usdc of usdt waarvan de waarde één-op-één is gekoppeld aan de dollar. Je kunt deze stablecoins op vrijwel elke exchange verhandelen en bijvoorbeeld bij Celsius storten, waar je er 8,5 procent rente op verdient. Die rente wordt wekelijks uitbetaald en je profiteert hierbij van rente-op-rente. Op elk moment kun je cryptovaluta ook weer opnemen, zonder bijkomende kosten, en bijvoorbeeld naar een exchange overzetten. Voor het storten van cryptovaluta vanaf een exchange gelden mogelijk wel kosten, afhankelijk van de exchange. Ook op veel andere cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Polkadot, Matic en Solana kun je rente ontvangen, om je positie in deze cryptomunten te versterken. Het geparkeerde kapitaal gebruikt Celsius om leningen te verstrekken in stablecoins waarbij cryptomunten als onderpand kunnen dienen.

celsiusrente 2

Bij Celsius kun je rente ontvangen op stablecoins en andere cryptovaluta

      

ftxapp 2       

Het is handig je portfolio met een app bij te houden

 

PORTFOLIO BEHEREN MET EEN APP 
Ga je meer met cryptovaluta doen, dan zul je al snel behoefte hebben aan meer overzicht. Een portfoliomanager is erg praktisch, bijvoorbeeld de app van FTX of Delta. In zo’n app kun je al je aankopen en verkopen noteren met de prijs die je hebt betaald. Bij elke cryptomunt kun je zien wat bijvoorbeeld de waarde van je investeringen is, welke kosten je hebt gemaakt en wat je gemiddelde prijs is. Een totaaloverzicht geeft een beeld van de waarde van al je investeringen.

INVESTEREN IN ALTCOINS 
We noemden vooral Bitcoin, maar voor veel mensen hebben altcoins een grotere aantrekkingskracht. Die zijn veel volatieler, met andere woorden: ze bewegen veel sneller omhoog en omlaag. Dat komt omdat er door de lage marktwaarde minder geld nodig is om ze in beweging te krijgen. Voor altcoins zijn meer toepassingen. Denk aan het handelen in nft’s, het vastzetten ofwel staken (naar het Engelse ‘staking’) zodat je er rente op ontvangt, het kopen van land in de metaverse of het verhandelen van items in blockchain-games door het koppelen van een wallet. Om een idee te krijgen van het aanbod van altcoins en historische rendementen, kun je websites als CoinMarketCap (coinmarketcap.com) en Live Coin Watch (livecoinwatch.com) raadplegen.

lcw 2
Op een website als Live Coin Watch vind je koersen voor cryptovaluta

HOGE VERWACHTINGEN 
Hoewel je Bitcoin en Ethereum veilig langere tijd kunt vasthouden, is dat met altcoins risicovoller. Omdat de markt zich zo snel ontwikkelt, is het minder zeker dat een altcoin bijvoorbeeld een  langere bear markt overleeft. Bovendien zijn de verwachtingen rondom bepaalde altcoins soms hooggespannen, maar komen ze lang niet altijd uit. Het blijkt gewoon lastig om goede voorspellingen te doen over de potentie van een altcoin, maar ook over de hele richting van de cryptomarkt op korte termijn. Daarom is het slim om je investeringen te spreiden. En als je na een mooie stijging wat verkoopt, kun je ook weer terugkopen als de koers een sterke correctie laat zien. Technische analyse kan je helpen goede momenten voor het kopen en verkopen te kiezen. De meeste handelaren kijken namelijk naar dezelfde niveaus om te kopen of verkopen. Opbrengsten kun je dan in bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum investeren of in een reservepotje met altcoins. Het is altijd slim een bepaald percentage in stablecoins te hebben, zodat je wat kunt doen bij forse correcties. Met altcoins kun je overigens niet alleen handelen, maar ook heel goed sparen (zie het kader links Sparen met cryptovaluta?).

dca 2
Met de dca-methode kun je investeren zonder op de koers te letten

EENVOUDIGE METHODE 
Vind je het lastig om te beginnen, dan is er ook een eenvoudigere methode. Als je naar de koers van Bitcoin kijkt, is deze nooit onder het voortschrijdende gemiddelde van 200 weken gekomen. Daarom is Dollar Cost Averaging (dca) nog steeds een goede en vaak beproefde techniek. Het idee is dat je met regelmatige tussen pozen, bijvoorbeeld elke week of maand, een vast bedrag investeert in Bitcoin, maar het kan ook Ethereum of een andere cryptomunt zijn waarin je veel vertrouwen hebt. Dit doe je zónder naar de koers te kijken. Een website als CostAVG.com (www.costavg.com) laat zien hoe winstgevend dat (historisch gezien) kan zijn. Had je vanaf januari 2020 wekelijks voor 10 euro aan Bitcoin gekocht, dan is je totale investering van € 1.130 nu (eind februari 2022) bijvoorbeeld al € 2.641 waard.

    

9 tips voor het investeren in cryptomunten

Heb je weinig ervaring en wil je de risico’s klein houden, beperk je dan tot Heb je weinig ervaring en wil je de
risico’s klein houden, beperk je dan tot de leidende cryptomunten zoals Bitcoin en/of Ethereum.

  • Investeer alleen geld dat je kunt missen en nooit meer dan je bereid bent te verliezen.
  • Bestudeer de fundamenten van de cryptomunten waarin je gaat investeren en houd de voortgang van deze projecten in de gaten. De ontwikkelingen gaan snel.
  • Leer in ieder geval de basisbeginselen van technische analyse, zodat je kunt inschatten of een bepaalde cryptomunt bijvoorbeeld onder- of overgewaardeerd is.
  • Probeer een langetermijnvisie aan te houden en laat je niet ontmoedigen als kortetermijnwinsten uitblijven.
    De cryptomarkt zal zich de komende jaren vermoedelijk sterk doorontwikkelen.
  • Probeer je risico’s te beperken door bijvoorbeeld in meerdere projecten te investeren. De ‘winnaars’ kunnen eventuele verliezen van andere cryptomunten gemakkelijk goedmaken.
  • Investeer niet alles in één keer, maar koop in stapjes bij, bijvoorbeeld als de koers een flinke correctie laat zien, zodat je gemiddeld een goede kostenbasis hebt.
  • Houd je cryptomunten veilig, bijvoorbeeld door overal tweestapsverificatie aan te zetten en een hardware-wallet te gebruiken.
  • Denk niet te snel dat je de boot hebt gemist, de markt zal steeds weer nieuwe kansen geven om in te stappen.
  • Accepteer dat je soms een fout maakt. Probeer hiervan te leren en jezelf te verbeteren.
 

VEILIGHEIDSMAATREGELEN 
De cryptowereld voelt soms een beetje als het ‘wilde westen’ waarin allerlei gevaren op de loer liggen. Er zijn daarom wat belangrijke voorzorgsmaatregelen. Zorg bijvoorbeeld dat je voor alle websites die je gebruikt tweestapsverificatie aanzet, bijvoorbeeld met een app als Google Authenticator. Bij het inloggen moet je dan een extra inlogcode overnemen van deze app op de smartphone. Pas ook erg op met het openen van links die je niet vertrouwt, vanwege het risico op phishing. En zoals aangegeven is het raadzaam je cryptomunten zoveel mogelijk in eigen bezit te houden op bijvoorbeeld een hardware-wallet. Voor cryptovaluta bij externe partijen, zoals een exchange, leenplatform of een zogenoemde ‘validator’ waar je kunt staken, is het verstandig de risico’s zoveel mogelijk te spreiden over meerdere partijen.