Video is een uitstekend en populair medium om onder andere je bekendheid van je producten en diensten te vergroten, maar dan moet een video wel gevonden en gezien worden. Daarom vind je hier 7 praktische SEO-tips die je zichtbaarheid van video's zullen vergroten en waarmee je dus meer resultaat uit je video-inspanningen zult halen.

Regelmatig publiceren wij handige SEO-tips, zoals 19 SEO tips: lokale SEO, content, Google proof, EAT, voice search en video’s en SEO-proof voor 2021. Ditmaal lees je hier onze 7 beste tips voor SEO-optimale videomarketing, dit zijn praktische adviezen om het onderste uit de kan te halen met videocontent.
Video als medium is namelijk gestaag uitgegroeid tot het type content dat de voorkeur geniet van zowel het publiek als marketeers. In de afgelopen jaren hebben merken uit allerlei sectoren samengewerkt met de videoproductiebedrijven om nieuwe en innovatieve video's te maken die de lat hoger leggen op het gebied van kwaliteit en engagement. Het punt is wel dat zelfs de beste video weinig zal doen voor je producten of diensten als niemand hem ziet! Om die reden is het zeker verstandig om stil te staan bij het aspect van de zoekmachine-optimalisatie (SEO), alvorens het uploaden van de video. We delen 7 hapklare praktische tips om meer resultaat uit je video-inspanningen te halen.

1. Kies de juiste hosting platform(s)
Laten we eerlijk zijn: als je denkt aan een videohosting-platform, is je eerste gedachte waarschijnlijk YouTube. Maar er zijn nog veel meer opties die je moet overwegen. Het advies zou zijn om een platform te kiezen op basis van je belangrijkste marketingdoelen. Als je op zoek bent om zichtbaarheid en naamsbekendheid te genereren, dan is YouTube het platform voor jou. Vind je branding en een advertentievrije ervaring belangrijker, dan is het raadzaam om voor Vimeo of Wistia te kiezen.

2. Optimaliseer titels en beschrijvingen
Hoewel er geen geheime formule is voor de perfecte titel en beschrijving, zijn er een aantal regels die je zullen helpen de metadata van de video te optimaliseren:
- Richt je op de zoektermen die je doelgroep gebruikt.
- Zorg dat de titel en beschrijving accuraat zijn en een waarheidsgetrouwe weerspiegeling van de daadwerkelijke inhoud van de video.
- Houd het beknopt (55 tekens max. voor titels)

3. Ontwerp een aantrekkelijke thumbnail
Google en YouTube zullen je niet hoger rangschikken omwille van een thumbnail, maar een cool uitziende afbeelding zal je helpen om interesse te wekken en de aandacht te trekken van zoekers, en zodoende meer doorklik genereren. Wat resulteert in meer kijkers.
Je zult merken dat de meeste videoplatforms automatisch een screencap van de video selecteren en deze als thumbnail gebruiken, maar zoals met zoveel elementen van SEO is het aan te raden om hier zelf bewust een keuze in te maken. Bovendien is de thumbnail waarschijnlijk het eerste wat je publiek van de video te zien krijgt, en de eerste indruk kun je maar 1 keer maken zoals bekend.
Begin met het kiezen van een representatieve still uit de video, voeg dan een titel toe die mensen gemakkelijk kunnen lezen (een kortere versie van de titel zou prima moeten werken). Je kunt ook een klein watermerk van het logo van je merk toevoegen dat gebruikers laat zien dat dit een professionele video is.

4. Voeg een transcriptie toe
Aangezien Google in wezen een tekstdatabase is, geldt dat hoe meer (zinvolle) tekst je aan de video kunt toevoegen, in de beschrijving, hoe beter. Een transcriptie is ook gebruiksvriendelijk, omdat sommige kijkers om wat voor reden dan ook geen geluid willen of kunnen aanzetten.

5. Geef je videobestand een geoptimaliseerde bestandsnaam
Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar de bestandsnaam van je video is belangrijk en kan je SEO-rangschikking helpen. Gebruik nooit een algemene titel zoals "CANON-656sdndm" of "promotiefilmpje2021", maar verwerk op natuurlijke wijze lading dekkende keywords net zoals je doet met je titels en beschrijvingen.

6. Optimaliseer de bijbehorende landingspagina
Zodra je klaar bent met het optimaliseren van de video, is het tijd om aan de slag te gaan met de landingspagina. Het zal je verbazen hoeveel uitstekende video's niet scoren, omdat iemand ze op een vreselijke pagina of positie heeft geplaatst. Iedereen is wel eens een website tegengekomen waar de video verborgen lijkt te zijn of zo ver onderaan staat dat je eindeloos moest scrollen om deze eindelijk te kunnen bekijken. Als je je publiek laat zoeken om je video te vinden, zal dit logischerwijs leiden tot weinig vertoningen. Zorg ervoor dat de video vooraan op je landingspagina staat, bij voorkeur above the fold (dat wat zichtbaar is direct bij het landen op de webpagina).

Voorbeeld:

Video SEO Tips 2021
Bron: PaperWise.eu 14-08-2021
Deze animatievideo van PaperWise staat centraal, bovenaan, in de spotlights op de homepage, ofwel de beginpagina van de website. Geen beter podium voor een video om te gaan slagen dan zo een prominente plaatsing.

Zorg er ook voor dat je video thematisch relevant is voor je pagina: als je inhoud generiek aanvoelt, dan zullen de kansen afnemen dat je video wordt weergegeven.

7. Optimaliseer de video en landingspagina voor mobiel
Mobiele optimalisatie wordt het centrale aandachtspunt van SEO, omdat elk jaar meer en meer gebruikers hun content streamen via hun smartphones. Gelukkig is het optimaliseren voor mobiel niet meer zo lastig als het ooit was; zorg er gewoon voor dat de website en video hosting platform responsive zijn voor mobiele weergave. De kans is aanzienlijk dat je huidige website reeds responsive opgeleverd is door de webbouwer, en de meeste WordPress-themes zijn vandaag de dag responsive. Video-embed-platformen YouTube en Vimeo zijn sowieso mobielvriendelijk.

Optimale SEO kan matige videokwaliteit niet verbloemen
We hebben gezien hoe SEO de ranking van je video's kan helpen, maar soms is zelfs dat niet genoeg. Zoekmachines zoals Google en YouTube veranderen regelmatig hun algoritmes, dus met zoekwoorden en optimalisatie alleen kom je er niet. Streef er altijd naar om inhoud te maken die echt waardevol en nuttig is voor potentiële klanten. Vermijd spam-achtige of click-bait tactieken en focus op waardevolle informatie of inspiratie verschaffen aan de doelgroep. Maak onderhoudende video's die organische likes krijgen en op het internet worden doorgegeven. Dat, en alleen dat, zal een sterke en duurzame relatie met kijkers garanderen.
Waar videorangschikking verschilt van reguliere webpaginarangschikking, is dat het bij video nog meer draait om engagement. Dat wil zeggen, kijken mensen de video wel af? Dat kunnen platformen zoals YouTube haarfijn meten. Als kijkers na een kwart van de video gezien te hebben afdruipen, dan is dat bepaald geen positief signaal. Je moet de kijker geboeid houden.
Om die reden kan een bedrijfsfilm laten maken in samenwerking met een videoproductiespecialist overwogen worden. Een professioneel videoproductiebedrijf kan bogen op jarenlange praktijkervaring en beschikt over de benodigde apparatuur om tot de hoogste kwaliteit videocontent te komen.

Aan de andere kant, dankzij apps zoals Xrecorder, Adobe Premiere Rush en Inshot wordt het ook voor de leek steeds eenvoudiger om helemaal zelf tot bevredigende eindresultaten te komen. Combineer topkwaliteit, boeiende, intrigerende, interessante videoinhoud met bewust over nagedachte SEO-optimalisatie en je hebt een marketingwapen erbij in je arsenaal dat lastig te kopieëren is voor concurrenten.