Natuurlijk is Wordpress een van de bekendste open source platforms en sinds 2003 zijn ze al actief. Op zich is Wordpress dus al SEO-vriendelijk, maar natuurlijk gebruiken veel website-eigenaren Wordpress en daarom is optimaliseren relevant om sneller gevonden te worden in de zoekmachines. Met deze praktische SEO tips maak je je wordpresswebsite sneller vindbaar op Google en andere veelgebruikte zoekmachines.

Goede SEO-plugins installeren

Als je goede hosting voor Wordpress hebt afgesloten, dan kun je daarna direct een belangrijke stap nemen: de juiste SEO-plugins installeren. Je bent misschien wel bekend met typische plugins als Yoast en SEOPress, maar er zijn er nog veel meer. Denk aan Wordlift, Slim SEO en ga zo maar verder. Elke SEO-plugin heeft weer zijn unieke eigenschappen, dus onderzoek goed wat het beste bij je website en je verlangens past. Een goede SEO-tool voldoet aan twee belangrijke eisen.

Eis 1: duidelijke analyses van elke pagina op je website
Eis 2: de juiste aanbevelingen voor de optimalisatie

Paginatitels optimaliseren
We vertellen je graag meer over de typische ervaring van een zoekmachinegebruiker. Je zoekt iets, bijvoorbeeld informatie, een dienst of een specifiek product. Je typt de zoekwoorden in en vervolgens krijg je een ellenlange lijst met resultaten.
Natuurlijk nemen de meeste mensen niet de moeite om de tweede pagina te bekijken, want de algoritmes hebben de relevante websites al uitgezocht. Vervolgens kijkt een gemiddelde surfer naar ongeveer de eerste tien titels van de zoekresultaten. Valt er een titel op? Dan heeft de internetsurfer direct de neiging om door te klikken.
Om een lang verhaal kort te maken: het is relevant om de pagina's te optimaliseren voor de zoekmachines. Maak ze zoekmachinevriendelijk en prikkel mensen met interessant woordgebruik.

SEO-vriendelijk thema
We gaven het in de inleiding al aan: Wordpress is de bekendste opensourcesoftware ter wereld. Wanneer je dus een Wordpress-website gaat bouwen, dan zal het je niet ontgaan dat je de keuze hebt uit verschrikkelijk veel thema’s. Veel thema’s zijn gratis, maar je hebt ook verschillende premium thema's. Die zijn vaak iets origineler, de beveiliging is beter en vaak krijg je ook extra ondersteuning. Sommige unieke thema’s zien er aantrekkelijk en origineel uit, maar dat betekent niet direct dat ze zoekmachinevriendelijk zijn. In de meeste gevallen zijn de standaard thema’s zoekmachinevriendelijker.

Interessante snippets schrijven
Naast de paginatitels moeten ook de snippets aantrekkelijk geschreven zijn. De snippet is het stukje tekst dat onder de paginatitel op Google verschijnt. Als hier een aantrekkelijke tekst staat, dan klikken mensen sneller want ze willen dan meer weten. Voorzie de snippet om die reden dan ook van een cliffhanger.
Als je zelf geen ervaren tekstschrijver bent, dan kun je ook iemand inhuren voor het schrijven van snippets. Het lijkt namelijk tamelijk eenvoudig, maar juist met enkele woorden de aandacht trekken, is bijzonder ingewikkeld.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vimexx.nl