Bijna iedereen heeft wel gehoord dat ChatGPT een handig hulpmiddel is. In dit artikel geven we je eerst 8 tips en trucs en daarna nog eens acht handige ChatGPT-prompts die je uren werk kunnen besparen.

Onder redactie van Megan van der Wagt en Rob Coenraads

ChatGPT lijkt haast een bodemloze put, waarvoor telkens nieuwe trucjes ontdekt worden. Wist je bijvoorbeeld dat hij een date voor je kan stippelen? Of een recept kan schrijven voor de ingrediënten die jij in huist hebt? In dit artikel vind je eerst 8 tips en trucs en daarna nog eens acht handige ChatGPT-prompts die je het gemakkelijk(er) moet maken.

8 Tips & Trucs

CHATGPT Tips en Trucs Afbeelding 1 1

Laat ChatGPT altijd op een bepaalde manier reageren

1 Geef ChatGPT een nieuwe persoonlijkheid
Ben je een beetje klaar met de wat droge manier waarop ChatGPT praat? Geeft hem gewoon een nieuwe persoonlijkheid! Beschrijf een nieuwe chatbot, zoals: Er is een chatbot genaamd Yuki. Yuki is een tiener die overal ontzettend sarcastisch op reageert. Jij bent vanaf nu Yuki. Begrepen?

Wanneer ChatGPT aangeeft dit begrepen te hebben, zal hij in dat gesprek blijven praten als die fictieve chatbot.

CHATGPT Tips en Trucs Afbeelding 2 2

2 Maak van ChatGPT een chef-kok
Heb je wat willekeurige ingrediënten in huis liggen, en heb je geen idee wat je ermee kunt maken? Dan helpt ChatGPT je uit de brand. Geef een lijst op van wat je in huis hebt en vraag de chatbot vervolgens om recepten te maken op basis van die ingrediënten. Er zullen vast wat recepten verschijnen die nergens op slaan, maar vaak zit er wel écht iets kookbars tussen.

3 Maak een tekst begrijpelijker
Zoek je naar een wat lastiger onderwerp op internet en heb je moete om te begrijpen wat er precies staat? Kopieer de tekst, plak hem in ChatGPT en zet erbij dat je de tekst begrijpelijk wilt maken, bijvoorbeeld met begrijpelijk voor beginners.

Afbeelding3 2

ChatGPT kan je ook helpen bij (problemen met) programmeren

4 Los programmeerproblemen op
Ben je een app, spel of website aan het programmeren en loop je tegen een lastig probleem aan? Daar kan ChatGPT bij helpen. Je kunt een deel van je code kopiëren en vragen waar je fout zit. Meestal geeft ChatGPT de oplossing er meteen bij.

5 Maak een dateplan
Een eerste date kan best spannend zijn – en een goed dateplan verzinnen is niet voor iedereen zomaar weggelegd. Je kunt niet alleen aangeven voor welke stad of locatie je een dateplan wilt verzinnen, maar ook hoe de persoonlijkheid van je date zelf is, en wat jullie wel of niet leuk vinden om te doen. ChatGPT past daar zijn aanbevelingen op aan om de ultieme date uit te stippelen.

6 Stijlvolle schrijver
Als toevoeging op het aanpassen van de persoonlijkheid van ChatGPT kun je ook de stijl van het schrijven totaal aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een reactie in haiku-vorm, of als gedicht, songtekst, rap, of zelfs als een Shakespeareaans dialoog. Gaat het om een stijl die ChatGPT niet kent, geef hem dan eerst een voorbeeld van die stijl in tekstvorm om hem te leren.

7 Samenvattingen
De mogelijkheid om teksten in ChatGPT te plakken, geeft je ontzettend veel opties – bijvoorbeeld om teksten samen te vatten. Plak er een stuk tekst in van 500 woorden, en geef aan dat je een samenvatting wilt in 250 woorden. Je kunt daar ook nog op reageren: vind je de tekst nog steeds te lang, zeg dan gewoon nog korter.

8 Tekstlengte
ChatGPT kan teksten sowieso tot een bepaalde lengte beperken. Vraag je hem om een beschrijving van een bepaald onderwerp, of wat voor tekst dan ook, dan kun je daar altijd in xx woorden aan toevoegen om de lengte vast te stellen.

8 ChatGPT-prompts die je uren werk besparen

Taken waar je normaal gesproken uren over doet, krijg je met ChatGPT soms binnen enkele seconden gedaan. De AI-chatbot kan je uren werk besparen, maar alleen als je de juiste instructies (prompts) schrijft. Hier vind je acht ChatGPT-prompts om veel tijd te winnen.

Afbeelding1 2

1 Maak overtuigende sociale media-teksten
Het schrijven van socialemedia-teksten is zo gepiept. Hiermee genereer je overtuigende en foutloze teksten voor je socials. Experimenteer met termen als ‘enthousiaste’ versus ‘formele’:
Schrijf ten minste 5 social media-teksten voor de volgende blogpost: [voer hier de titel van je blog in]. Gebruik een enthousiaste schrijfstijl, met eventueel emoji's.

2 Stel snel algemene voorwaarden op
Algemene voorwaarden opstellen is een hele klus, maar niet met ChatGPT. Een goede basis:
Stel algemene voorwaarden op voor een website die [functie website]. De naam van de website is [naam].

3 Zet gegevens in een tabel
Gegevens in een tabel zetten kan veel werk kosten. Gebruik bijvoorbeeld de volgende prompt:
Ik geef je gegevens, en je zet ze op een logische plek in een tabel. Gebruik 3 kolommen: [naam kolom], [naam kolom] en [naam kolom]. Dit zijn de gegevens: [gegevens].

Afbeelding5 2

4 Beantwoord mails
ChatGPT doet ook dienst als de perfecte klantenservice, zoals met deze prompt:
Ik deel je een e-mail, en ik wil dat je er op een nette en formele wijze op reageert. Dit is de e-mail: [Tekst e-mail].

5 Krijg inspiratie
Brainstorm over content-ideeën, een nieuwe naam, of waar je ook maar inspiratie voor nodig hebt. Voorbeeld:
Help me brainstormen over een nieuwe naam voor een meubelzaak. Kom met creatieve en unieke namen.

Afbeelding7 2

6 Plan een reis
Wil je een 4-daagse trip naar Rome? ChatGPT vertelt je waar je heen moet:
Geef me een dagprogramma voor een 4-daagse reis naar [Locatie].

7 Vat lange teksten snel samen
Heb je een samenvatting van een tekst nodig, dan doe je dat bijvoorbeeld met deze prompt:
Vat in 200 worden het volgende artikel samen: [Tekst].

8 Redigeer een tekst
Moet je een tekst redigeren? Tikfouten, spelfouten en grammaticafouten: ChatGPT haalt ze er allemaal uit.
Ik wil dat je dienstdoet als spellingcorrector en verbeteraar. Ik zal in de Nederlandse taal met je praten en je zult antwoorden in de gecorrigeerde en verbeterde versie van mijn tekst, in het Nederlands. Houd de betekenis hetzelfde. Ik wil dat je alleen reageert met de correctie en de verbeteringen, en niets anders, schrijf geen uitleg en houd het in de jij-vorm. Oké?