Mijn tip behelst het installeren van meer dan één Windows 10

Ardi Glimmerveen

Onderstaande afbeelding toont er drie die ik op mijn computer heb staan: Win2020 A, Win2020 B en Win2020 C. Bij het opstarten van de computer kan daaruit worden gekozen, zoals de afbeelding laat zien:

Kies besturingssysteem

Of dit met een voorgeïnstalleerde Windows lukt, weet ik niet, maar met een aangekochte Windows-versie werkt dit heel simpel. Maak vooraf de gewenste partitie aan, bijvoorbeeld met het programma AOMEI Partition Assistant of Windows’ eigen schijfbeheer. Vervolgens kun je een gedownloade Windows10.iso mounten of op dvd branden en die opstarten. Windows vraagt je dan om een installatielocatie op te geven en de rest volgt vanzelf. Als er meer dan één installatie aanwezig is, komt Windows zelf met een keuzemenu bij het opstarten. Met programma’s als EasyUEFI of EasyBCD kan de opstartvolgorde desgewenst nog worden aangepast. 

De voordelen van meer versies zijn legio. Ik probeer namelijk nogal vaak nieuwe software uit en gebruik daarvoor altijd Win2020 C. Als die verziekt is door de vele installaties en het weer verwijderen daarvan, kan ik die gewoon weer opnieuw schoon installeren en opnieuw beginnen. Als er een vastloopt door ongeacht welke oorzaak ook, zijn er altijd nog twee over waarmee ik gewoon kan doorwerken. Theoretisch zou er één een naar virus kunnen oplopen, terwijl beide andere versies daarvan gespaard blijven. 
Schijfbeheer

Programma’s installeer ik bij voorkeur niet op een Windows-partitie, maar in Programs op de G-partitie (niet alle programma’s staan dat toe en nestelen zich toch in Program Files of Program Files (x86)). Zoals de afbeelding  laat zien, gebruik ik zoveel mogelijk aparte partities voor D-Disks & Info, E-Graphics, F-Multimedia, G-Programs, H-User enzovoort. Dat is erg handig bij het maken en terugzetten van back-ups, waarvoor overigens het programma Macrium Reflect mijn favoriet is. Ik hoop dat andere abonnees iets aan mijn ideeën hebben.